Μετά τους transgender οι… transracial: Αμερικανός απαρνιέται τη φυλή του για να γίνει Φιλιππινέζος

Δημοσιεύθηκε στις: 14 Νοεμβρίου 2017, 14:24

Όλοι έχουμε «ζηλέψει» κατά καιρούς χαρακτηριστικά άλλων λαών αλλά ο Jan Du το… τερμάτισε

Όλοι έχουμε «ζηλέψει» κατά καιρούς χαρακτηριστικά άλλων λαών και η αγάπη μας για άλλες κουλτούρες μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μέσα μας λίγο «Γάλλοι», «Ισπανοί» ή «Ιταλοί» (σοβαρά τώρα, και ποιος δεν λατρεύει το καλό κρασί, τη σιέστα και τη… μακαρονάδα;)

Ωστόσο στην περίπτωση του Ja Du – πρώην Adam Wheeler – τα πράγματα είναι κάπως πιο σοβαρά, αφού ο ίδιος έχει απαρνηθεί τελείως τη φυλή του, και από Αμερικανός πλέον αισθάνεται και δηλώνει Φιλιππινέζος.

Αυτοχαρακτηριζόμενος ως transracial (με βάση τον όρο transgender, δηλ. φυλομεταβατικός) ο Ja Du που γεννήθηκε και ζει στη Φλόριντα εξηγεί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι απολάμβανε πάντα τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Φιλιππινέζων, ωστόσο η συνειδητοποίηση ότι είναι… ένας από αυτούς προέκυψε σχετικά πρόσφατα.
Παρότι και σήμερα ζει στην Τάμπα της Φλόριντα, ο Ja Du οδηγεί ένα tuk tuk, το χαρακτηριστικό αμαξάκι που χρησιμοποιείται σε πολλές ασιατικές χώρες (και στις Φιλιππίνες) ως ταξί.
«Όταν έρχομαι σε επαφή με τη μουσική και το φαγητό τους αισθάνομαι σαν να επιστρέφω σπίτι μου», είπε στο WTSP.

«Από μικρός έβλεπα για ώρες εκπομπές για τους Φιλιππινέζους στο History Channel. Τίποτα δεν με ενδιέφερε τόσο πολύ όσο η κουλτούρα αυτού του λαού».

Ερωτηθείς κατά πόσο η συνήθειά του να αυτοχαρακτηρίζεται Φιλιππινέζος μπορεί να αποτελεί μια μορφή πολιτισμικής οικειοποίησης, που προσβάλλει τα άτομα από τις Φιλιππίνες, ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό που ο ίδιος πιστεύει δεν πρέπει να ενοχλεί άλλους, από τη στιγμή που δεν προσπαθεί να επωφεληθεί από μια ξένη κουλτούρα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν εκμεταλλευτεί κάποια κουλτούρα για να πετύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο εγώ διαφέρω από εκείνους, επειδή δεν έχω κάτι να κερδίσω». δηλώνει ο νεαρός, που έχει δημιουργήσει μάλιστα και μια σελίδα στο Facebook για άτομα που νιώθουν επίσης transracial.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, η Rachel Dolezal, μια λευκή γυναίκα που παρίστανε τη μιγάδα για 10 χρόνια προτού την ξεμπροστιάσουν οι γονείς της, είχε τονίσει την ανάγκη να αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όσον αφορά την φυλή, όπως ακριβώς γίνεται και με το φύλο.

«Η φυλή είναι λιγότερο βιολογική από το φύλο» είχε τονίζει η Dolezal, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Πηγή: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ