Ο Τζίμι Κάρτερ πρόθυμος να μεσολαβήσει για ειρήνη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Δημοσιεύθηκε στις: 12 Οκτωβρίου 2017, 12:47

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο να μην κάνει δημόσια δηλώσεις για την κρίση στην κορεατική χερσόνησο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ έχει εκφράσει την επιθυμία να ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντηθεί με τον «ελέω θεού» ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ώστε να τον πείσει να «εξουδετερώσει» το πυρηνικό του οπλοστάσιο και να εκτονωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Την παραπάνω πρωτοβουλία του Αμερικανού πρώην προέδρου, η οποία αν υλοποιηθεί αναμένεται να εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, έκανε γνωστή ένας Νοτιοκορέατης καθηγητής πανεπιστημίου. Ο Παρκ Χαν Σικ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Νότιας Κορέας JoongAng Daily πως ο ίδιος ο Τζίμι Κάρτερ του εκμυστηρεύτηκε ότι επιθυμεί να ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα και να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να συναφθεί μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας αλλά και να επιτευχθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της απομονωμένης χώρας.
Ο καθηγητής Παρκ στις σχετικές δηλώσεις του αποκάλυψε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου συναντήθηκε στο σπίτι του στη Τζόρτζια με τον 93χρονο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος στο παρελθόν χρημάτισε γερουσιαστής και κυβερνήτης της πολιτείας και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του ανέφερε ότι θα ήθελε να «συμβάλει στην καθιέρωση μόνιμου καθεστώτος ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο».«Θέλει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για τη Βόρεια Κορέα για να αποτρέψει έναν δεύτερο κορεατικό πόλεμο»
, δήλωσε ο καθηγητής. Όμως, η «συμφιλιωτική» στάση του Κάρτερ στην ένταση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα έχει εξαγριώσει τον Λευκό Οίκο, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ με συνεχείς κυρώσεις και το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης των ΗΠΑ απειλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Τζίμι Κάρτερ ο Λευκός Οίκος τον κάλεσε να μη μιλά δημοσίως για την κρίση στην κορεατική χερσόνησο υπό τον φόβο πως έτσι υπονομεύει τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζίμι Κάρτερ, που χρημάτισε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1977 μέχρι το 1981, σε πρόσφατο άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Washington Post, αναφέρει ότι όσοι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας είχαν μιλήσει μαζί του κατά την διάρκεια της προεδρικής του θητείας, συμπεριλαμβανομένου του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, είχαν
εκφράσει την επιθυμία για απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την διαπραγμάτευση μιας συνθήκης ειρήνης, η οποία θα αντικαθιστούσε την «ανησυχητική» υπογραφή ανακωχής (27 Ιουλίου 1953) που έθεσε τέλος στον τριετή πόλεμο της Κορέας.

Τον Αύγουστο του 2010 ο Κάρτερ είχε ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ για να μεσολαβήσει
για την απελευθέρωση του Αμερικανού Aijalon Mahli Gomes, ο οποίος είχε συλληφθεί και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή μπήκε στη χώρα παράνομα. Ο τότε ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ απένειμε χάρη στον 31χρονο Αμερικανό, ο οποίος μαζί με τον Τζίμι Κάρτερ αναχώρησε για την πατρίδα του.

Πηγή: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ