Γαλλία: Συνελήφθησαν ακτιβιστές της Greenpeace που εισέβαλαν σε πυρηνικό σταθμό

Δημοσιεύθηκε στις: 12 Οκτωβρίου 2017, 14:47
Φωτογραφία της GreenpeaceΦωτογραφία της Greenpeace

Ήθελαν να αποδείξουν ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει σε ένα πυρηνικό σταθμό» – Η οργάνωση έχει καταγγείλει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία είναι ευάλωτοι στις εξωτερικές επιθέσεις

Ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλαν στο χώρο του πυρηνικού σταθμού στην Κατενόμ, στην ανατολική Γαλλία, αλλά συνελήφθησαν από την αστυνομία προτού φτάσουν «στην πυρηνική ζώνη», ανακοίνωσε η οργάνωση και η EDF, η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
«Ακτιβιστές της Greenpeace στον σταθμό. Τους σταμάτησε η αστυνομία. Δεν έφτασαν στην πυρηνική ζώνη. Δεν έχει επηρεαστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η EDF.
Και η ανάρτηση της Greenpeace στο twitter

Ο Ρότζερ Σπάουτς, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace κατά των πυρηνικών στο Λουξεμβούργο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «περίπου στις 05:30 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) περίπου 15 ακτιβιστές εισέβαλαν στον σταθμό, πέρασαν τα δύο φράγματα ασφαλείας για να πάνε πεζή στο κτίριο όπου βρίσκεται η δεξαμενή με το χρησιμοποιημένο καύσιμο και εκεί έριξαν πυροτεχνήματα», πρόσθεσε.

Στόχος της ενέργειας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εκστρατείας της Greenpeace, ήταν να επιστήσει την προσοχή στην «ευαισθησία» των κτιρίων όπου υπάρχουν δεξαμενές, «τα οποία δεν προστατεύονται, σε αντίθεση με τα κτίρια όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες». Επίσης η Greenpeace ήθελε να αποδείξει ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει σε ένα πυρηνικό σταθμό». Οι ακτιβιστές έχουν συλληφθεί «και δεν έχουμε πληροφορίες για την τύχη τους», κατέληξε ο Σπάουτς.

Οι ειδικοί της Greenpeace είχαν καταγγείλει την Τρίτη ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία είναι ευάλωτοι στις εξωτερικές επιθέσεις, τονίζοντας σε έκθεσή τους ότι οι δεξαμενές με χρησιμοποιημένο καύσιμο θα πρέπει να φυλάσσονται καλύτερα.

Η EDF έχει απορρίψει τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας «είναι ασφαλείς, παρακολουθούνται και φυλάσσονται καλά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ