Σύγκρουση αστυνομικών – ΠΟΕΔΗΝ για ένα πανό έξω από τη Βουλή

Δημοσιεύθηκε στις: 11 Οκτωβρίου 2017, 15:21
Στο υπουργείο Υγείας έχει κατέληξε η πορεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μετά την πορεία που προηγήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Έξω από τη Βουλή εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός έχει ζητήσει να συναντήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Έξω από το υπουργείο Υγείας βρίσκονται επίσης συγκεντρωμένοι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 9.00 έως τις 15:00 που πραγματοποιούν σήμερα.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αρνούνται να συμμετάσχουν στην διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με την ΠΟΕΔΗΝ να σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια αρνούνται να κατηγοριοποιηθούν με την αξιολόγηση, η οποία θα είναι εργαλείο δυσμενών υπηρεσιών και μισθολογικών μεταβολών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης 1 για 40 ασθενείς».

ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ διεκδικούν «δωρεάν υγεία, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση των μνημονίων και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και το «άρμα του Μαυρογιαλούρου πρωθυπουργού» έσκισαν και έκαψαν φύλλα αξιολόγησης, ενώ μικροένταση επικράτησε έξω από την Βουλή όταν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και για το θέμα των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο, πραγματοποίησαν το πρωί, μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), εργαζόμενοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, κυρίως του Θεαγένειου, του ΑΧΕΠΑ και του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, στο πλαίσιο της απεργίας που εξήγγειλε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ, εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν να διαβιβασθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα και υπάρχουν πολύ μεγάλες αναμονές για χειρουργεία και για εξωτερικά ιατρεία. Kαι φυσικά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σχεδόν πανελλαδικά 35.000 κενές οργανικές θέσεις. Και η ανταμοιβή για τον κόπο που κάνουν οι υγειονομικοί είναι το αντιδραστικό νομοσχέδιο της αξιολόγησης που φέρνει η κυβέρνηση. Ζητάμε πρώτα απ΄ όλα να αποσυρθεί αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμες προσλήψεις, τέτοιες ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας» ανέφερε η νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Θεαγένειου, Αθηνά Γραμματικοπούλου, επισήμανε ότι οι ανάγκες στα νοσοκομεία αυξάνονται, τα καινούργια φάρμακα που αυξάνουν την επιβίωση των καρκινοπαθών είναι ακριβά και ότι η κυβέρνηση αντί να δώσει περισσότερα χρήματα για την υγεία κάνει περικοπές ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενη στο θέμα των συμβασιούχων είπε: «Στο Θεαγένειο υπηρετούν 46 άτομα μέσω ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους το Φεβρουάριο. Αυτοί έχουν ήδη διανύσει τον μισό χρόνο του προγράμματος και έχουν εκπαιδευτεί, γιατί το νοσοκομείο είναι εξειδικευμένο. Δεν είναι άνθρωποι που κάθονται σε ένα γραφείο και βάζουν σφραγίδες. Είναι νοσηλευτές, τεχνολόγοι, παρασκευαστές, φυσικοί, είναι επιστήμονες που έχουν εξειδικευτεί στη νοσηλεία των καρκινοπαθών. Δυστυχώς, θα τελειώσει το πρόγραμμα και δεν υπάρχει προοπτική να αντικατασταθούν. Και πάντοτε οι άρρωστοι που έρχονται στο νοσοκομείο μας χρειάζονται τις καλύτερες υπηρεσίες, δεν μπορεί να είναι κάτω από έναν εργαζόμενο, που είναι άπειρος και εκπαιδεύεται εκείνη τη στιγμή».

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ