ΛΑΡΙΣΑ

Με την ομιλία της Ελένης Μπέλλου ολοκληρώθηκε το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή  ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στη Κοίτη του Πηνειού.

Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι  γέμισαν τον χώρο του Φεστιβάλ που είχε ετοιμαστεί με μεγάλη φροντίδα χάρη στην πολυήμερη προσπάθεια μελών και φίλων του ΚΚΕ και τηs ΚΝΕ.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία,  ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

????????????????????????????????????

«”Αγοράστε, διαβάστε τις εκδόσεις μας, είναι στο Περίπτερο της Σύγχρονης Εποχής.

Κυρίως σκεφτείτε τις σημερινές σας ανάγκες, γίνετε μαχητές-διεκδικητές του δικού σας μέλλοντος, μην αφήνετε άλλους ν’ αποφασίζουν για εσάς.

Το καπιταλιστικό σύστημα, τα κόμματα, οι υπουργοί, τα όργανά του, οι εκπαιδευτές του, τα ΜΜΕ σας λένε: «Δέξου, προσαρμόσου στο σύστημα της εκμετάλλευσης και όποιος αντέξει, άντεξε, όποιος ξεχωρίσει, ξεχώρισε, όποιος γίνει Ωνάσης, έγινε, όποιος πατήσει επί πτωμάτων, μεγαλούργησε».

Εμείς το ΚΚΕ, η ΚΝΕ σας λέμε: «οργανωθείτε ταξικά, δράστε κοινωνικά, συνειδητά, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι μοναχικός λύκος».

Κανένας και καμία, όσο ευφυής, ευρηματικός, δημιουργικός κι αν είναι, δεν μπορεί μόνος του να φτάσει σ’ αυτές τις μεγάλες ανακαλύψεις, τις δημιουργίες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πραγματική γνώση είναι ν’ αντιλαμβάνεσαι ότι η θέση του καθενός και της καθεμιάς στην κοινωνία δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής.

Δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής το γεγονός ότι σήμερα, κι ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, των καλλιτεχνών θα δουλεύει μισθωμένη από τους καπιταλιστές ή με μπλοκάκι που είναι άτυπη μορφή μισθωτής εργασίας.

Ο καπιταλισμός στην ανάπτυξή του απαλλοτριώνει και τον επιστήμονα και τον αγρότη και τον τεχνίτη και τον μικρέμπορο, όλο και περισσότερο πυκνώνει η τάξη των μισθωτών, αλλά και όλο και περισσότερο συγκεντρώνει σε λίγους καπιταλιστές τα προϊόντα της εργασίας των μισθωτών. Τα κρατικά, τα δικά τους στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αυτή η ευκαιριακή και κακοπληρωμένη δουλειά είναι η εναλλακτική στην ανεργία».

Σε συνέχεια της ομιλίας της στάθηκε στις πολιτικές εξελίξεις σήμερα:

«Σας λένε ότι τα στραβά που βλέπετε στην ελληνική κοινωνία, στην ΕΕ, στην Αμερική, στην Ιαπωνία, είναι παρεκκλίσεις από τις δυνατότητες του καπιταλισμού, οφείλονται σε πολιτικές επιλογές διεφθαρμένων πολιτικών προσώπων, τώρα του Τραμπ στις ΗΠΑ, του Σόιμπλε ή και της Μέρκελ όσον αφορά την Ελλάδα, του Χίτλερ στον προηγούμενο αιώνα.

Σας λένε ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει από νέες πολεμικές πυρηνικές περιπέτειες, γιατί συγκρούονται δύο νέες παρανοϊκές και διεφθαρμένες προσωπικότητες, του Τραμπ στις ΗΠΑ, του Ουν στην Κορέα. Αλλά όλ’ αυτά που σας λένε είναι συνειδητή απάτη.

«Βολεύει το σύστημα να κρύβει την πραγματική αιτία της αντιπαράθεσης, που είναι ο έλεγχος ενεργειακών κοιτασμάτων προς εκμετάλλευση, ο έλεγχος δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων.

Αυτός είναι ο κόσμος του καπιταλιστικού κέρδους, του ανταγωνισμού».

Συνεχίζοντας ανέλυσε  την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ:

«Ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός δεν οικοδομείται αυθόρμητα, όπως σε μεγάλο βαθμό ή τουλάχιστον στην εκκίνησή του, έγινε με τον καπιταλισμό.

“Μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, βασισμένος στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και στο κίνητρο της ανάπτυξης για τον άνθρωπο, μπορεί να δώσει αποτελεσματική λύση στην κατανομή του εργατικού δυναμικού: από ποια μέχρι ποια ηλικία, με τι γνώσεις και δεξιότητες θα δουλεύει ο άνθρωπος.

Σκεφτείτε, γιατί ταλαιπωρείστε, δεκάδες γενιές ταλαιπωρήθηκαν και θα ταλαιπωρηθούν με τα διάφορα εξεταστικά συστήματα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Γιατί όλα τα εξεταστικά συστήματα, και αυτό που προτείνει τώρα η κυβέρνηση, στηρίζονται στην παραπαιδεία, στην παράλληλη ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν μπορεί να λυθεί όσο υπάρχει επιχειρηματικότητα, εμπορευματικότητα στην εκπαίδευση.

Κι αυτό θέλει πολλή προσπάθεια, βαθειά γνώση. Μόνο έτσι θ’ απαλλαγείτε από την επίδραση όχι μόνο του χοντροκομμένου αλλά και του λεπτοδουλεμένου αντικομμουνισμού.

Και οι δύο μορφές αντικομμουνισμού είχαν μια έξαρση με αφορμή το Συνέδριο της Εσθονίας, την επιχείρηση ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό, ότι δήθεν το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η κατάργηση της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας.

Κι απ’ την άλλη μεριά, ο εκλεπτυσμένος αντικομμουνισμός, αυτός που θέλει να κάνει την ΕΕ πιο ανθρώπινη, αγανακτεί να ταυτίζεται «Το Κεφάλαιο» του Μαρξ με το «Ο Αγών μου» του Χίτλερ κι αποδίδει την έλλειψη δημοκρατίας, «τα εγκλήματα», στο σταλινισμό, όπως λέει.

Και οι δύο ιδεολογικές γραμμές είναι σχεδιασμένη παραπλάνηση, εξυπηρετούν την καπιταλιστική ιδεολογική-πολιτική χειραγώγηση των νέων, γενικά των λαϊκών δυνάμεων.

Η δημοκρατία ή το «κράτος δικαίου», όπως λένε, δεν είναι ένα κοστούμι που εξίσου θα ταίριαζε στην αρχαία Αθήνα, στη δημοκρατική Γαλλία ή στη Σοβιετική Ρωσία του 20ού αιώνα.

Τόσο το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα της αρχαίας Αθήνας όσο και το ολιγαρχικό της αρχαίας Σπάρτης, εξυπηρετούσαν το δουλοκτητικό κοινωνικό-οικονομικό σύστημα.

Τόσο τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά πολιτικά συστήματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, χωρίς βασιλιάδες ή με βασιλιάδες στη Βρετανία, την Ολλανδία κι αλλού, όσο και τα φασιστικά του Χίτλερ στη Γερμανία, του Μουσολίνι στην Ιταλία ή τα στρατιωτικά της Χούντας στην Ελλάδα, του Πινοσέτ στη Χιλή, άλλες παραλλαγές αναστολής του αστικού κοινοβουλευτισμού, όπως στην Ισπανία με το Φράνκο, στην Πορτογαλία με το Σαραζάρ, στην Ελλάδα με τον Πάγκαλο, το Μεταξά, όλα αυτά εξυπηρετούν τον καπιταλισμό.

Ολονών τα Συντάγματα κατοχύρωναν την καπιταλιστική σχέση ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και προσάρμοζαν σ’ αυτήν κάθε ατομικό δικαίωμα.

Ένα από τα λάθη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όχι μόνο στη Σοβιετική Ένωση, είναι ότι δεν ξέκοψε οριστικά και αμετάκλητα με πολιτικά στοιχεία που αναπτύχθηκαν μέσα στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες».

Στο φεστιβάλ το ενδιαφέρον τράβηξαν η συζήτηση με θέμα:  «Η Οχτωβριανή Επανάσταση μέσα από τα σχολικά βιβλία», αλλά και το αφιέρωμα με διασκευασμένα ρώσικα τραγούδια και ποίηση για την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό – ρεμπέτικο γλέντι με τους «laτρεις», συναυλία με τους Minorfase και τη μεγάλη συναυλία με τους Imam Baildi.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις