ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τα… διακοσμητικά πεζοφάναρα της Λάρισας και η έλλειψη οδηγικής παιδείας… (φωτό)

Αν κάνει κάποιος μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, θα παρατηρήσει το πανδαιμόνιο που επικρατεί από αυτοκίνητα και πεζούς.

Τι γίνεται όμως όταν άνθρωποι και οχήματα συναντιούνται στον ίδιο δρόμο; Εκεί βλέπουμε ότι η οδηγική συμπεριφορά των πεζών είναι ανύπαρκτη! Τι κι αν το φανάρι είναι κόκκινο ή δεν υπάρχει διάβαση πεζών; Ο πεζός που βιάζεται ή απλά βαριέται να περιμένει, θα βγει στο δρόμο αναγκάζοντας το αυτοκίνητο να σταματήσει. Και μόλις ο πρώτος πεζός κάνει την αρχή, ακολουθούν και οι υπόλοιποι, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, κόβοντας την κυκλοφορία και εκνευρίζοντας, αρκετές φορές, τους οδηγούς.

Γιατί, όμως, οι πεζοί συμπεριφέρονται έτσι; Σύμφωνα με το Ντίνο, δάσκαλο σε σχολή οδηγών “απλά δεν έχουμε, σαν λαός, καμία οδηγική παιδεία. Ο κοκ, τυπικά, καλύπτει και προστατεύει τον πεζό. Αν, δηλαδή, ο οδηγός δει πεζό να διασχίζει το δρόμο, σταματάει. Αυτό, όμως, γίνεται για να μην προκληθεί δυστύχημα. Ο πεζός οφείλει να υπακούει στα φανάρια και τις διαβάσεις πεζών, γι’αυτό υπάρχουν. Μην ξεχνάμε ότι δεν τρέχουν όλοι οι οδηγοί με την ίδια ταχύτητα. Τι θα γίνει αν κάποιος δεν προλάβει να σταματήσει; Πρέπει σαν λαός να αρχίσουμε να αποκτάμε συνείδηση σε κάποια θέματα. Όσο και να βιαζόμαστε πηγαίνουμε από τη διάβαση και περιμένουμε 2 λεπτά να ανάψει το πράσινο.”

Έλλειψη οδηγικής παιδείας, λοιπόν. Ας αρχίσουμε σιγά σιγά να δίνουμε σημασία στον “Σταμάτη” και στον “Γρηγόρη”. Τι είναι σημαντικότερο, άλλωστε; Να φτάσουμε κάπου λίγα λεπτά νωρίτερα ή να φτάσουμε σώοι;

Μαριαλία Μαγιάκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις