Σε κίνδυνο ο ζωικός πληθυσμός από την πετρελαιοκηλίδα προειδοποιούν οργανώσεις

Δημοσιεύθηκε στις: 16 Σεπτεμβρίου 2017, 22:33
Φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους και μαρτυρούν το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα, καταδεικνύουν μια νέα παράπλευρη απώλεια. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις για την τύχη του θαλάσσιου πληθυσμού και συστήνουν την απομάκρυνση κατοικίδιων από τις παραλίες που έχουν επηρεαστεί από την εμφάνιση της πετρελαιοκηλίδας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, AΝΙΜΑ, πτηνά όπως αλκυόνες έχουν εντοπιστεί καλυμμένες με πετρέλαιο. Mέχρι στιγμής έχουν χαθεί μια αλκυόνη και ένας γλάρος.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαρία Γανωτή, μιλώντας στο in.gr, εκφράζει έντονη ανησυχία για μακροπρόθεσμη εμφάνιση των επιπτώσεων της θαλάσσιας ρύπανσης και μετέπειτα απώλειες στον παράκτιο πληθυσμό.

Όπως τονίζει, τα προβλήματα θα φανούν σε 15 – 20 ημέρες, αφού το δέρμα των πτηνών λόγω της λεπτής υφής του απορροφά το πετρέλαιο, ενώ αναμένεται να βρεθούν πισσωμένα από καβούρια μέχρι πεταλίδες σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού.

Συστήνει την επέμβαση μηχανημάτων απορρύπανσης και στις βραχονησίδες, όπου και εκεί προβλέπεται να βρεθούν πτηνά που έχουν επηρεαστεί από την πετρελαιοκηλίδα, όπως ο γλάρος και το γεράκι.

Η ΑΝΙΜΑ απευθύνει έκκληση σε όσους εντοπίσουν πισσωμένα πτηνά να μην τα αφήσουν να ξαναμπούν στο νερό. «Κυκλώστε το και πιάστε το με κάποιο πανί ή πετσέτα, κι ενώ θα ψάχνετε ένα κουτί ή κλωβό μεταφοράς, τηλεφωνήστε μας για περαιτέρω οδηγίες:2109510075, 6972664675. Σημείωση: αν χρησιμοποιήσετε κουτί, κάνετε πολλές τρύπες για να εκτονώνονται οι αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF, που υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό, ανακοίνωσε ότι η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» «κάνει δυστυχώς πραγματικότητα τον εφιάλτη του πετρελαίου για την υγεία των ακτών και της θάλασσας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων Διαχείρισης Χημικών και Διατροφικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε από την πλευρά του ότι τα όσα ακούγονται περί απορρύπανσης σε 20 ημέρες βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ