Η πετρελαιοκηλίδα συνεχίζει την καταστροφική της πορεία

Δημοσιεύθηκε στις: 15 Σεπτεμβρίου 2017, 15:20

Συνεχίζεται η μάχη με το πετρέλαιο στους δήμους της παραλιακής και της Σαλαμίνας

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η καταστροφή του Σαρωνικού.

Ενδεικτική της έκτασης της καταστροφής στους δήμους της παραλιακής είναι η φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας από τη Γλυφάδα θέτοντας το ερώτημα «εδώ μας είπε ο κ.Κουρουμπλής να κολυμπάμε άφοβα; 
Ντροπή…».Παράλληλα ζήτησε ξανά την αποπομπή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας γράφοντας σε δεύτερο tweet ότι «αν είχαν λίγη τσίπα,ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να έχει ήδη αποπέμψει τον κ.Κουρουμπλή. Και αυτό δεν είναι λογοπαίγνιο».

Οπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η διευθύντρια του γραφείου του Παναγιώτη Κουρουμπλή (όταν ο κ. Αντώνης Δημητρακόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για το αν μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας Τριγώνου και Ανοικτής Θαλάσσης στο Σαρωνικό) η ρύπανση είναι εκτεταμένη.

Η ανακοίνωση της ΕΙΟ έχει ως εξής:

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος επικοινώνησε σήμερα με το Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και ζήτησε εκ μέρους του Δ.Σ. και των Ναυτικών Ομίλων Μελών της περιοχής του Σαρωνικού να ενημερωθεί επισήμως για το μέγεθος της ρύπανσης των υδάτων, γεγονός που επηρεάζει δραματικά την ιστιοπλοϊκή ζωή και δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία αποτελεί την καρδιά της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας. Η Αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου  τον ενημέρωσε ότι εστίες πετρελαιοκηλίδας έχουν επεκταθεί και σε άλλα σημεία εκτός της περιοχής του Ναυαγίου, ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποια θα είναι η εξέλιξη.

Ως εκ τούτου η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αναστέλλει τη διεξαγωγή  όλων των  αγώνων τριγώνου και Ανοικτής Θαλάσσης  στη συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνονται στο επίσημο Αγωνιστικό Πρόγραμμα της Ομοσπονδίας  μέχρι 2 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση. Η ΕΙΟ καλεί τους Ομίλους, μέλη, ιστιοπλόους , προπονητές και όλους τους φίλους του αθλήματός μας  που εκ της φύσεώς του βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος ,να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις τις προσπάθειες των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συλλογή και την απομάκρυνση των ρύπων.
Νωρίτερα στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι η ρύπανση σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο έχει φτάσει μέχρι το Καβούρι. Ωστόσο η Ομοσπονδία εξέδωσε εκ νέου το δελτίο Τύπου, όπου έχει αφαιρεθεί η αναφορά στο Καβούρι. Και το γραφείο Τύπου του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είχε διαψεύσει ότι εστίες πετρελαιοκηλίδας έχουν φτάσει μέχρι το Καβούρι. Επίσης, το γραφείο Τύπου διαψεύδει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας δεν γνωρίζει ακόμη ποια θα είναι η εξέλιξη και τί χρόνος θα απαιτηθεί για την απορρύπανση, καθώς και ότι τουλάχιστον για το επόμενο εικοσαήμερο θα πρέπει να ματαιωθεί οποιαδήποτε ιστιοπλοϊκή δραστηριότητα στην περιοχή. Το γραφείο Τύπου του δημαρχείου υποστηρίζει πως έπειτα από την τοποθέτηση του φράγματος την Πέμπτη η πετρελαιοκηλίδα “έχει παγιδευτεί στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το ΠΙΚΠΑ Βούλας”. Στο σημείο, όπως μας ενημέρωσαν, βρίσκεται πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος αλλά και το πλοίο της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού. 

«Σήμερα στη Σαλαμίνα η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελάχιστα γιατί έχουν ρυπανθεί και ακτές που δεν είναι άμεσα προσεγγίσιμες από τη στεριά και χρειάζεται μία ειδική διαδικασία. Ασχοληθήκαμε πολύ με τα μαγαζιά για να μη μυρίζει και να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να τα ανοίξουν γιατί χάνουν το μεροκάματο κάθε μέρα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία, πρέπει όλα να γίνουν σιγά – σιγά», δήλωνε νωρίτερα η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το protothema.gr.Η Σαλαμίνα ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» αυτής της καταστροφήςΗ επιχείρηση καθαρισμού των ακτών της Σαλαμίνας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο

Περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ έχουν διασκορπιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας. Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα ο δήμος ενημερώθηκε πως πετρελαιοκηλίδα 5 στρεμμάτων βρισκόταν μπροστά από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ.

Γι αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αντιρρυπαντικό φράγμα, μήκους τριών χιλιομέτρων που μίσθωσε ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των ακτών. 

«Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο», σημειώνει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.  


Η τοποθέτηση του αντιρρυπαντικού φράγματος στη Βούλα

Πηγή: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ