ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την επωνυμία «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», που διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου. Και μάλιστα ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Ο κόσμος της περιοχής, αλλά και του νομού Λάρισας, μα προπαντός οι νέοι και τα παιδιά, το έχουν αγκαλιάσει, συμμετέχουν ενεργά και γίνονται συνοδοιπόροι αυτού του πολιτιστικού καραβανιού, αφού αυτό είναι και το ζητούμενο.

Η γνωριμία και η ανταλλαγή πολιτιστικών και πολιτισμικών αξιών και ιδανικών μεταξύ των λαών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ημερών που κινείται το φεστιβάλ, αλλά και η περσινή επιτυχία δείχνουν ότι έχει γίνει πλέον θεσμός.

Φέτος συμμετέχουν ομάδες παραδοσιακού χορού από την Ουγγαρία και την Πολωνία.  Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Δήμος Τεμπών, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου έγινε η έναρξη του φεστιβάλ και η επίσημη υποδοχή στην πλατεία του Μακρυχωρίου με κεράσματα και τραγούδι, όπως συνηθίζεται στην ελληνική φιλοξενία. Η πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο. Νέοι και νέες άκουσαν τραγούδια και χόρεψαν χορούς της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Το Σάββατο 15/7 το πρωΐ, οι ομάδες επισκέφθηκαν τη θέση «Πατωμένη» και ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιπεύκης κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου, ενώ αργότερα παρουσίασαν χορούς στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή και των χορευτικών του ΜΕΣ Καλλιπεύκης και φυσικά του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ξένες ομάδες και με τη συμμετοχή των ομάδων του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» Φλώρινας, του ΜΕΣ Γόννων και του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου, παρουσίασαν χορούς στο Καστρί Λουτρό, όπου πραγματικά ο χώρος πλημμύρισε από θεατές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ. Κολλάτος, όπου απηύθυνε και χαιρετισμό, ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ  κ. Λάμπρος Ζάρρας και δημοτικοί σύμβουλοι. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου κ. Πόπη Νάστου. Την εκδήλωση καλωσόρισε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστρί Λουτρό κ. Γιώργος Σαπουντζής.

Χθες, Κυριακή 16/7, οι ξένες αποστολές ξεναγήθηκαν στις φυσικές ομορφιές και στην ιστορία του Δήμου Τεμπών. Επισκέφθηκαν την Κοιλάδα των Τεμπών, το Αρχοντικό Γεωργίου Σβάρτς, το Λαογραφικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Κέντρο στα Αμπελάκια όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν.

Το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η κεντρική εκδήλωση στο Μακρυχώρι, αλλά αναβλήθηκε για την ΤΡΙΤΗ 18/7, ώρα 9 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Μακρυχωρίου.

Πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έγιναν εργαστήρια χορού, η πεμπτουσία ενός φεστιβάλ,  μέσα σε κλίμα παραδοσιακού πανηγυριού με ζωντανή μουσική και τη συμμετοχή των χορευτών της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και του διοργανωτή Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου στο κλειστό γυμναστήριο του Μακρυχωρίου.

Σήμερα το πρωΐ, οι αποστολές επισκέφθηκαν το Δημαρχείο του Δήμου Τεμπών, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας.       Το βράδυ, ώρα 8.00, θα γίνει παρέλαση των ομάδων στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία όπου θα δοθεί και παράσταση από όλες τις ομάδες. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την αντιδημαρχία  πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Αύριο Τρίτη 18/7 και ώρα 9.00 είναι η μεγάλη κεντρική εκδήλωση στο Μακρυχώρι, όπου και θα πέσει η αυλαία αυτού του πενθήμερου πολιτιστικού ταξιδιού.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις