ΚΟΣΜΟΣ

Οφθαλμίατροι αφαίρεσαν… 27 φακούς επαφής από τα μάτια μιας ηλικιωμένης γυναίκας

Αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές συμβάν ήρθαν οφθαλμίατροι από το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν διαπίστωσαν, ότι στα μάτια μιας 67χρονης γυναίκας υπήρχαν, «θαμμένοι»… 27 φακοί επαφής.

Η γυναίκα, η οποία είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε μία επέμβαση καταρράκτη, ανέφερε στους γιατρούς ότι ένιωθε μία ενόχληση στα μάτια της, αλλά πίστευε ότι αυτή η ενόχληση ήταν λόγω γήρατος.

Οι οφθαλμίατροι, αρχικά, εντόπισαν 17 φακούς επαφής, αλλά στη συνέχεια και σε μία δεύτερη εξέταση ανακάλυψαν πως υπήρχαν άλλοι 10.

Η οφθαλμίατρος, Rupal Morjaria, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Optometry Today: «Κανένας από εμάς δεν είχε δει κάτι τέτοιο ξανά» και συμπληρώνει:

«Ήταν μια τόσο μεγάλη μάζα. Και οι 17 φακοί επαφής ήταν κολλημένοι μεταξύ τους», ενώ καταλήγει:

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι που η ασθενής δεν το γνώριζε, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί αρκετή ενόχληση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα φορούσε φακούς επαφής μιας χρήσης τα τελευταία… 35 χρόνια.

Η Morjaria υπογράμμισε ότι η δημοσίευση αυτού του συμβάντος είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου το κοινό να ενημερωθεί για τους κινδύνους που υπάρχουν από την παρατεταμένη χρήση των φακών επαφής.

Η ποσότητα των φακών επαφής σε συνδυασμό με το μεγάλο χρονικό διάστημα που υπήρχαν στο μάτι της ασθενούς, θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρώσει μία τεράστια ποσότητα βακτηρίων και να είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Παραδόξως, όμως, η ασθενής δεν παρουσίασε κάποια συμπτώματα σοβαρής και μη αναστρέψιμης μόλυνσης, ένα γεγονός ιδιαίτερα πρωτοφανές, για τα ιατρικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις