ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Άρχισε η γεώτρηση και το Barbaros κάνει βόλτες στα οικόπεδα 6 και 7

Χωρίς προβλήματα και όπως είχε προγραμματιστεί άρχισε η γεώτρηση της Total στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αναμένεται ότι μέχρι αύριο, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός παρουσιάζει ελαφρά νοτιοδυτική κλίση 3,5 μοιρών. Τοποθετούνται σωλήνες 1700 μέτρων μέσα από τους οποίους περνάει η κεφαλή του τρυπανιού και θύλακες για την ειδική λάσπη που χρησιμοποιείται ως λιπαντικό και τα θραύσματα της γεώτρησης που θα μεταφέρονται στη ξηρά για απόρριψη.

Στην περιοχή βρίσκεται και το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion μαζί με άλλα βοηθητικά σκάφη που ολοκληρώνουν τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί οι πιθανότητες για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι 21%, το οποίο θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βόλτες στα οικόπεδα 6 και 7

Εν τω μεταξύ το Barbaros που έχει στείλει η Τουρκία στη περιοχή συνοδευόμενο από το υποστηρικτικό σκάφος Bravo Supporter κινείται από χθες στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ πολύ μακριά από το οικόπεδο 11 που γίνεται η γεώτρηση. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αμφισβητεί μέρος των οικοπέδων 4,5,6 και 7 και θεωρεί πως ανήκουν στη δική της ΑΟΖ την οποία ακόμα … δεν έχει οριοθετήσει.

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις