ΛΑΡΙΣΑ

Μπαργιώτας: «Η Θεσσαλία έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στον ιατρικό τουρισμό»

Το θέμα του ιατρικού τουρισμού έφερε προς συζήτηση στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. «Η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές που έχουν ήδη τις δυνατότητες να μπουν και να επεκταθούν στο θέμα του ιατρικού τουρισμού και να προχωρήσουν από εδώ και πέρα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι καθόλου πιθανό να προχωρήσουν τώρα οι επενδύσεις και οι δραστηριότητες, καθώς το δημόσιο και η πολιτεία, το Υπουργείο ουσιαστικά, όχι απλώς δεν βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά τη μπλοκάρει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαργιώτας επεσήμανε ότι ο ιατρικός τουρισμός προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα «Αυτή είναι μια διαδικασία που από κεντρομόλος, που ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες, δηλαδή μια διαδικασία όπου πλούσιοι πολίτες τρίτων χωρών κατευθύνονταν προς το κέντρο, τις παραδοσιακές χώρες που είχαν τεχνολογία και δυνατότητες, τώρα έχει γίνει φυγόκεντρος, πολίτες ισχυρών και πλούσιων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης, έχουν την τάση να αναζητούν θεραπεία σε τρίτες χώρες κυρίως για λόγους τιμής και ανταγωνιστικότητας, με δεδομένο ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στην περιφέρεια έχουν βελτιωθεί. Είναι μια αγορά, που σύμφωνα με έγκυρες μελέτες θα μπορούσε να εκτιναχθεί εύκολα στα 2 δις ευρώ, γιατί υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα,  γιατροί κύρους, εγκαταστάσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα εξαιρετικές, το κλίμα και μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, που όλα μαζί θα μπορούσαν να συμβάλουν».

Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη στον καθορισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό. «Ενσωματώθηκε μεν η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013, όμως, με τον ν.4276/2014 η πολιτεία ανέλαβε την υποχρέωση να εκδώσει κοινή υπουργική απόφαση που να καθορίζει το κανονιστικό πλαίσιο που έχει σχέση με τον ιατρικό τουρισμό και έκτοτε ουδέν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποίησης όλων των μονάδων υγείας τονίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο «Θα συμφωνήσω ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να συμμετάσχει, κυρίως γιατί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κατ’ αρχήν, είναι αδύνατο να πιστοποιηθεί. Όλες οι μονάδες υποβοηθούμενης γονιμότητας έχουν πιστοποιηθεί εκτός των δημοσίων, που συμβαίνει να έχουν και τους καλύτερους γιατρούς και τη μεγαλύτερη εμπειρία, για τον απλούστατο λόγο ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν υπάρχουν χρήματα να κάνουν τις επενδύσεις για να πιστοποιηθούν κατά ISO. Συνεπώς, εδώ, έχουμε να κάνουμε με αξιοποίηση του δυναμικού. Έχουμε να κάνουμε με προσέλκυση επενδύσεων. Το κράτος εδώ χρειάζεται να κάνει το θεσμικό πλαίσιο. Και αυτή είναι η βασική ερώτηση, αν θα το κάνετε. Ακόμη παραπέρα, πρέπει να συνεργαστεί με τον «επάρατο», ενδεχομένως, ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό τουλάχιστον δεκαετίας, με επενδύσεις οι οποίες μπορούν να αποφέρουν στη χώρα τεράστια ποσά, να βοηθήσουνε εμμέσως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να βοηθήσουν στην απορρόφηση του πλεονάζοντος ιατρικού δυναμικού, το οποίο αποδημεί στην Ευρώπη και κυρίως αυτά τα χρόνια φεύγει».

Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε ότι «ο ιατρικός τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Η προσδοκία για τη συνεισφορά του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας, στο ξεπέρασμα της κρίσης, στην ενίσχυση του εισοδήματος και της απασχόλησης στον τόπο μας είναι πολύ ισχυρή και οφείλουμε με κάθε τρόπο να ενισχύουμε όλες τις πτυχές της». Απέφυγε όμως να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δράσεις δίνοντας αβέβαιες υποσχέσεις «Είναι αποδεκτή η επισήμανση των αδυναμιών και των ελλείψεων. Σας διαβεβαιώ ότι σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα το καλύτερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις