ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Για «λιγότερους φόρους και μαζεμένο κράτος» δεσμεύτηκε από το Βλαχογιάννι ο Μητσοτάκης (φωτό)

Την πρώτη του… υπαίθρια ομιλία σε λιβάδι λίγο έξω από το χωριό Βλαχογιάννι πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ο ίδιος όρθιος και οι κτηνοτρόφοι καθισμένοι σε αχυρόμπαλες δίπλα σε δένδρα και πρόβατα που βοσκούσαν, ήταν το πρωτοφανές τοπίο που συνέθεσε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Απαντώντας στον γενικό προβληματισμό του επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης, υποστήριξε ότι ο συνδυασμός υψηλής φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών το καθιστά δύσκολο, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για μείωση της φορολογίας και «μάζεμα» των κρατικών δαπανών «από ένα κράτος που παραμένει σπάταλο» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την υπόσχεση για μείωση της φορολογίας από το 29% στο 20% και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 9% εντός δύο ετών.

«Θέλουμε λιγότερους φόρους και μαζεμένο κράτος, η κυβέρνηση θέλει μεγαλύτερο κράτος για να διορίζει τους συγγενείς και μεγαλύτερη φορολογία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το θέμα της φέτας ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «απόλυτη υποκρισία από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν στο ευρωκοινοβούλιο, όταν την ίδια στιγμή ο υπουργός έβαζε την υπογραφή του στη συμφωνία». Δεσμεύτηκε επίσης για στήριξη στη διεπαγγελματική της φέτας.

Για τις ελληνοποιήσεις ζώων έκανε λόγο για «ζήτημα πολιτικής βούλησης που δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης» και που αποτελεί «τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό».

Για τον ΕΓΛΑ τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών, αλλά και της αλλαγής του κανονισμού «για μία πιο δίκαιη και σωστή αντιστοιχία μεταξύ των εισφορών και των αποζημιώσεων. Υπάρχει ένα σύστημα που έρχεται από το παρελθόν, δεν αντιμετωπίζει τις αλλαγές των τελευταίων ετών και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε.

Για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την «μοίρασε σε πολλούς για να αυξήσει την πελατεία», ενώ τόνισε πως θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι «η εξισωτική να δίνεται σ’ αυτούς που δικαιούνται».

Στο θέμα του κόστους παραγωγής υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. «είχε αγωνιστεί για τη μείωση από το 24% στο 13%» προαναγγέλλοντας κατάθεση πρότασης  για μείωση του φόρου και στις σύνθετες ζωοτροφές. «Υπάρχουν ζητήματα που άπτονται του ΦΠΑ και μπορούν να διορθωθούν» σημείωσε επίσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύει σ’ αυτό». Και πρόσθεσε: «Όσο το κόστος των φωτοβολταϊκών θα μειώνεται, τόσο θα συμφέρει τον παραγωγό και τον ιδιώτη. Πιστεύω σ’ αυτό. Είναι κάτι στο οποίο κατευθύνεται η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με τράπεζες που μπορούν να διευκολύνουν αγρότες και κτηνοτρόφους για να επενδύσουν».

Εμφανίστηκε επίσης εντυπωσιασμένος από το εγχείρημα του ΘΕΣγάλα μιλώντας για μία «εξαιρετικά υγιή προσπάθεια από νέους παραγωγούς που είδαν τη συνεργασία τους από μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση γυναίκας κτηνοτρόφου, μέλους του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, η οποία στην τοποθέτησή της εξέφρασε την απογοήτευσή της απέναντι στο πολιτικό σύστημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η μητέρα της έλαβε «σύνταξη χηρείας από τον ΟΓΑ 39 ευρώ».

«Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας είχε αυταπάτες ή αν τελικά εξαπάτησε τους πολίτες. Εάν τελικά γνώριζε δηλαδή ότι αυτά που υπόσχονταν δε μπορούσε να τα κάνει πράξη» απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ότι «η αποχή από την πολιτική δράση οδηγεί στην υπονόμευση της δημοκρατίας. Παρά την καχυποψία πρέπει οι πολίτες να ψηφίζουν. Δικιά μας δουλειά είναι να αποδείξουμε μετά τις εκλογές, πως είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης τους».

Δείτε φωτογραφίες του onlarissa.gr:

newsroom onlarissa.gr / φωτο: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες