ΕΛΛΑΔΑ

Νέα «παγίδα» για όσους έχουν αγροτικές εκτάσεις στους δασικούς χάρτες

Νέο πονοκέφαλο για όσους κατέχουν αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση τα τελευταία τρία χρόνια φέρνει σχετική προαναγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση ΟΣΔΕ (αίτηση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης) για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης από δασική σε αγροτική.

Όπως ανέφερε χθες σε κλειστή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο κ. Αποστόλου, με την υποβολή της αντίρρησης από τον ιδιοκτήτη της έκτασης θα ελέγχεται από το υπουργείο αν τα τρία προηγούμενα χρόνια είχε υποβάλει έστω και μία φορά δήλωση ΟΣΔΕ. «Στόχος είναι ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους κοινοτικούς πόρους που προκύπτουν. Δεν θέλουμε ο αγροτικός χώρος να αποτελέσει άλλοθι για όσους θέλουν να κάνουν καταπατήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Επισημαίνεται ότι οι εκτάσεις που πρέπει να αποχαρακτηριστούν αποτελούν το 10% του συνόλου των αγροτικών εκτάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές, πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι εκτάσεις τους να μην μπορούν να καλλιεργηθούν, δηλαδή να θεωρηθούν δασικές.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος ο αποχαρακτηρισμός και η νομιμοποίηση των εκτάσεων ως αγροτικών σε περίπτωση απουσίας σχετικών τίτλων κυριότητας μπορεί να γίνει σε συμβολαιογραφικό γραφείο παρουσία μάρτυρα με την κατάθεση ένορκης βεβαίωσης.

Μάλιστα, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή καθορίζονται ο τύπος του τίτλου κυριότητας για γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση δημόσιων δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση πριν από το 1975, ο τύπος του τίτλου δικαιώματος αγροτικής χρήσης (γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση) εκχερσωμένων ιδιωτικών δασικών εκτάσεων και ο τύπος της διαπιστωτικής πράξης με την οποία πιστοποιείται η αλλαγή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής μετά την 11η Ιουνίου 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007.

ΠΗΓΗ : newsbeast.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις