ΕΛΛΑΔΑ

Ρεκόρ εισπράξεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Κατά 71.078 (18%) αυξήθηκαν οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το ίδιο δίμηνο της περασμένης χρονιάς. Αναλυτικότερα, οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του διμήνου Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016 ήταν 392.040 ενώ οι εφετινοί 463.118. Η αύξηση των επισκεπτών επηρεάζει και τα έσοδα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που είχαν άνοδο 37%: τα έσοδα του 2016 ήταν 1.946.721 ενώ τα εφετινά 2.666.509.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 13,6% και αύξηση των εισπράξεων κατά 42,2%.

Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους βλέπουμε αύξηση των επισκεπτών κατά 9,2%, την ώρα που ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε μείωση κατά 6,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 31,6%.

Κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2017 παρατηρείται επίσης αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2016 κατά 17,8% στα έσοδα από τους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση κατά 2,9% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 29,2%. Στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 11,5% και αντίθετα μείωση κατά 8,0% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 40,6%.

Δημοφιλέστερο μουσείο είναι και φέτος το Φεβρουάριο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με 70.6822 επισκέπτες, ενώ η Ακρόπολη είναι ο δημοφιλέστερος αρχαιολογικός χώρος με 62.831 επισκέπτες. Σε επίπεδο αύξησης επισκεπτών πρωταθλητής είναι ο Λευκός Πύργος (118,1%) στα μουσεία, με το Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας να αναδεικνύεται στο 2ο δημοφιλέστερο μουσείο σε ποσοστό αύξησης επισκεπτών (48,3%).

Αναντίλεκτα, η Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων αποτυπώνει τη γενική αίσθηση που υπήρχε σε όλη την χώρα, ότι υψηλά για τα δεδομένα της εποχής κινήθηκε φέτος το χειμώνα ο ελληνικός τουρισμός. Αξιοσημείωτη ήταν το α’ δίμηνο του έτους η αύξηση των επισκεπτών με εισιτήριο, η πλειοψηφία των οποίων είναι τουρίστες από το εξωτερικό, που ξεπέρασε το 58% στα μουσεία και το 32% στους αρχαιολογικούς χώρους. Ενώ, σε αντίστοιχα επίπεδα αύξησης κινήθηκαν και οι εισπράξεις (μουσεία +42,2% – αρχ.χωροι 31,6%).

Με αυτούς τους ρυθμούς και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το 2017 οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ., πρέπει να αναμένουμε ρεκόρ εισπράξεων και επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για την φετινή χρονιά.

Η έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων παρουσιάζει αποτελέσματα από το 1970. Με την έρευνα συγκεντρώνονται στοιχεία από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (TAΠ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αναφέρονται στον αριθμό των επισκεπτών και των εισπράξεων από τα διατεθέντα εισιτήρια στα μουσεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η έρευνα διενεργείται σε μηνιαία βάση και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από το ΤΑΠ αφορούν τον αριθμό των επισκεπτών και των αντίστοιχων εισπράξεων από τα διατεθέντα εισιτήρια στα μουσεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Στοιχεία παρουσιάζονται κατά μήνα και στο τέλος του έτους συνολικά για όλο το έτος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις