ΛΑΡΙΣΑ

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ

Σε ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών αναφέρονται τα εξής :

«Θεωρούμε αντι-εκπαιδευτική και απαράδεκτη από κάθε άποψη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την άκρως εκβιαστική και περιοριστική εγγραφή των μαθητών στα ΕΠΑ.Λ.

Δεν μπορεί να ζητείται να επιλέξουν οι μαθητές μέσα σε πέντε ημέρες τον τύπο του σχολείου και αυτό ουσιαστικά να αφορά μόνο την εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ.

Πρόκειται για μια ενέργεια που υπονομεύει ευθέως και αποδιοργανώνει πλήρως την επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι στοχευμένη κίνηση διάλυσης των ΕΠΑ.Λ. Η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων και προφανώς και ΕΠΑ.Λ. και γίνεται με έναν τυχοδιωκτικό τρόπο, έτσι ώστε να φανεί το ξήλωμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως μια φυσική εξέλιξη!

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή με ηλεκτρονικό τρόπο και η δέσμευση στους υποψήφιους να μην επιλέγουν μόνο ένα ΕΠΑ.Λ. Προφανώς επίκειται κατάργηση σχολικών μονάδων, η οποία θα γίνει το Σεπτέμβρη, και με την περιοριστική τεχνική που εφαρμόζουν, θα επιχειρήσουν να την εμφανίσουν και ως αναπόφευκτη ή και ως αναγκαία!

Έχουμε επισημάνει πολύ έγκαιρα ότι η λαϊκίστικη συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. αποβλέπει στη μετατροπή της  σημερινής λυκειακής βαθμίδας, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης,  αφενός σε μονομερή γενική παιδεία με τη μορφή του Ενιαίου Λυκείου και αφετέρου στον παράλληλο  μετασχηματισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε μορφή κατάρτισης.

Και δυστυχώς δεν μπορεί αυτή η επιλογή να παρουσιαστεί μόνο ως μνημονιακή δέσμευση, αλλά αποτελεί στρατηγικό και πολλάκις διακηρυγμένο στόχο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θέλουν να κάνουν μια δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αντίστοιχή της δεν υπάρχει σε χώρα της Ευρώπης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Γαβρόγλου είναι υπεύθυνοι για την προκλητική απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Αντί να ενισχύσουν την επαγγελματική εκπαίδευση που θα συνεργήσει αποφασιστικά στον εξορθολογισμό συνολικά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στον καλύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων αλλά και στην εκλογίκευση της πλασματικής πανεπιστημιακής ζήτησης, έρχονται με μια εκβιαστική και πρωτόγνωρη κίνηση να κλείσουν και με τεχνικό τρόπο την εισαγωγή των μαθητών στα ΕΠΑ.Λ.

Στην ίδια ρότα της εφόδου κατά της επαγγελματικής εκπαίδευσης εντάσσονται και οι ήδη αποφασισμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Εργαστηριακών Κέντρων αλλά και οι μετατροπές τους σε Σχολικά Εργαστήρια σ’ όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία, στην οποία γίνεται και το μεγαλύτερο ξήλωμα. Η σχετική ρύθμιση είναι στο ΦΕΚ 2020 τΒ΄, 13 Ιουνίου 2017 και υπογράφεται από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δ. Μπαξεβανάκη, πρώην συνδικαλιστή των ΣΥΝΕΚ στην επαγγελματική εκπαίδευση!

Ζητάμε από την ΟΛΜΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης ενημερώνοντας τα κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα για τις σοβαρές επιπτώσεις της πολιτικής αποδόμησης που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας.

  • Να εκδοθεί Χάρτα α) των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. στον πιο ευαίσθητο και πιο καίριο για μεταρρυθμίσεις τομέα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και β) των δυνατοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης για την πρόοδο της χώρας μας.
  • Να δοθεί κεντρική Συνέντευξη τύπου για όλα τα ζητήματα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης με παράλληλη πρόσκληση στους τομείς Παιδείας όλων των κομμάτων, στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών ζητάει να αρθεί αμέσως αυτό το απαράδεκτο μέτρο και να ισχύσει στην εγγραφή των μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια ό,τι ισχύει και για τα Γενικά Λύκεια».

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις