ΛΑΡΙΣΑ

Η απάντηση του Δήμου Λαρισαίων στο δημοσίευμα του onlarissa

Την απάντησή του έδωσε τη Δευτέρα ο Δήμος Λαρισαίων στο χθεσινό δημοσίευμα του onlarissa.

Στην απάντηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής :

«Με αφορμή πρόσφατες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε τοπικό site υπό τον τίτλο «Το …κλείσανε το μαγαζί στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων;» όπου παρουσιάζονται εικόνες από ξεχειλισμένο με απορρίμματα κάδο δείχνοντας εικόνα γενικότερης εγκατάλειψης της πόλης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε και να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1ον. Η αποκομιδή των απορριμμάτων στις συνοικίες της πόλης πραγματοποιείται 2 φορές/εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη συνοικία η αποκομιδή πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Το πρόγραμμα αυτό ισχύει τουλάχιστον τα τελευταία 6 χρόνια, είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους της συνοικίας αυτής και ως εκ τούτου, μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ακόμη κάποιοι κάτοικοι δεν γνωρίζουν ή «δεν θέλουν» να γνωρίζουν το πρόγραμμα αποκομιδής της γειτονιάς τους!!!.

2ον. Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει και επικοινωνήσει με τους συμπολίτες μας για την ορθή πρακτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, που «επιβάλλει» να βγάζουμε τα απορρίμματα στους κάδους όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα πριν την προγραμματισμένη αποκομιδή, ειδικά δε τα Σαββατοκύριακα –λόγω μη αποκομιδής-  να αποθηκεύονται από όσους έχουν τη δυνατότητα, στους ατομικούς τους κάδους.

3ον. Από τη συγκεκριμένη φωτογραφία διαπιστώνει εύκολα κανείς, πέραν του ότι δεν τηρείται η ανωτέρω πρακτική, την επιπολαιότητα επιπλέον κάποιων συμπολιτών μας, που επέλεξαν συνειδητά ή ασυνείδητα, να εναποθέτουν πάσης φύσεως απορρίμματα μέσα, δίπλα ή πέριξ του κάδου, αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις. Πρέπει να ενημερώσουμε (εάν και πολλάκις κατά καιρούς το έχουμε πράξει) ότι η εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων για συλλογή τους από την Υπηρεσία μας, γίνεται κατόπιν τηλ. επικοινωνίας (2410-680200) και προγραμματισμού, καθόσον το ημερήσιο πρόγραμμα συλλογής διαμορφώνεται με τα σχετικά αιτήματα των πολιτών. Είναι προφανές ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση εάν είχε ακολουθηθεί η συγκεκριμένη –και γνωστή στην πλειονότητα των δημοτών- διαδικασία τουλάχιστον θα είχε αποφευχθεί η δυσάρεστη εικόνα της έστω και πρόσκαιρης κατάληψης του πεζοδρομίου με ογκώδη αντικείμενα.

4ον. Τέλος είναι σύνηθες το φαινόμενο, κάτοικοι που συχνά διαμαρτύρονται ή επιρρίπτουν ευθύνες για ξεχειλισμένους κάδους, όταν η υπηρεσία μας προσπαθεί να ενισχύσει τη δυναμικότητα της προσωρινής αποθήκευσης με τη χωροθέτηση νέων κάδων στην περιοχή τους (γιατί οι ανάγκες το επιβάλλουν), οι ίδιοι αυτοί κάτοικοι διακατεχόμενοι από το γνωστό σύνδρομο NIMBY (Not In My Back Yard – όχι στον αυλόγυρό μου) να αρνούνται πεισματικά και με κάθε τρόπο την χωροθέτησή τους, δηλ. εν τέλει της δικής τους ευθύνης και συμμετοχής στο «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Πέραν όμως των ανωτέρω η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι προφανές στον οποιοδήποτε καλόπιστο ή ακόμη και κακόπιστο δημότη ότι όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται και δεν απηχεί το γενικότερο επίπεδο καθαριότητας της πόλης, αλλά αδικεί και τους ίδιους συμπολίτες μας που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όπου και οι δυνατότητες του Δήμου μας (όπως και όλων των άλλων ΟΤΑ) έχουν περιοριστεί σημαντικά, εντούτοις οι προσπάθειες τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της αρμόδιας Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης να διατηρήσουν την καθαριότητα και καλαισθησία της πόλης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όχι μόνο δεν έχουν ατονήσει αλλά εντείνονται διαρκώς.

Τόσο λοιπόν ο τίτλος όσο και τα σχόλια του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, αδικούν πρωτίστως τους συμπολίτες μας που η πλειοψηφία τους δείχνει αυξημένη υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία στις προτροπές και συμβουλές της αρμόδιας Υπηρεσίας στην καθαριότητας της πόλης, αναγνωρίζοντας τις ειλικρινείς προσπάθειες αλλά και τα αποτελέσματα της Δημοτικής Αρχής στο τομέα αυτό.

Βεβαίως η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα ώστε να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης, καθαριότητας και δημόσιας υγείας, επιβάλλει τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων των συμπολιτών μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις