ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Νέα δεδομένα στη θεραπεία και αποκατάσταση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Επιστημονική Ημερίδα χθες στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή Θεσσαλίας από διακεκριμένους σε πανελλαδικό επίπεδο επιστήμονες – συνεργάτες της «ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»

Εξαιρετικά ελπιδοφόρα και ενδιαφέροντα τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία και αποκατάσταση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στις εγκαταστάσεις του,  στη Νίκαια Λάρισας.

Ιατροί, θεραπευτές, νοσηλευτές, ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση οικείοι και συνοδοί τους, αλλά και ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση, την ιατρική, θεραπευτική και φυσιοθεραπευτική προσέγγιση, τα επιδημιολογικά δεδομένα, την κλινική εικόνα και φαρμακευτική αγωγή, τη συνεργατική προσέγγιση υδροθεραπείας, τη θεραπευτική άσκηση και αξιολόγηση ατόμων με νευρολογικές διαταραχές από διακεκριμένους σε πανελλαδικό επίπεδο επιστήμονες  – συνεργάτες της ¨Αρωγής Θεσσαλίας¨.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Πουλούλης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Αρωγής Θεσσαλίας, εστιάζοντας στη μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το κέντρο, που, όπως υπογράμμισε, είναι η καλύτερη πιστοποίηση σε ό,τι αφορά την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του.

Ο Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής ΓεώργιοςΧατζηγεωργίου, ήταν ο πρώτος ομιλητής: «Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή»,  τόνισε «είναι πολύ σημαντικό να γίνονται, ώστε οι ασθενείς να είναι καλά και σωστά ενημερωμένοι για τις σύγχρονες θεραπείες της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η ιατρική αποκατάσταση, άλλωστε είναι σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Αρωγή Θεσσαλίας για την πρωτοβουλίας και τη συνολική  προσφορά της στην αποκατάσταση.»

«Είμαι πολύ αισιόδοξος, διότι ήδη βλέπουμε τη θετική έκβαση των θεραπειών πάνω στη πορεία της νόσου» επεσήμανε ο  Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Τριαντάφυλλος Ντόσκας. Και συνέχισε: «Οι βεβαρυμμένες εικόνες του παρελθόντος ήδη έχουν μειωθεί και ευχή όλων μας είναι να εξαλειφθούν. Η έγκαιρη διάγνωση, ή έγκαιρη έναρξη θεραπείας, η έγκαιρη κλιμάκωση όταν η ενεργότητα εμμένει έχουν βοηθήσει πολύ στη καλύτερη και μακροχρόνια διαχείριση της νόσου. Σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς ως ιατροί, στο να διαχειριστούμε σωστά και συνετά τα όπλα που διαθέτουμε.»

Ο Επιστημονικός Διευθυντής στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ημερήσιας Νοσηλείας ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑθανάσιοςΤσιβγούλης,  μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε ότι  «οι υπηρεσίες ιατρικής αποκατάστασης από εξειδικευμένο ιατρικό και θεραπευτικό προσωπικό πρέπει να ενταχθούν στο θεραπευτικό πλάνο των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα αλλά και την ποιότητα ζωής τους».

Η Συντονίστρια – Διευθύντρια του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης στη  Β’ Κλινική Αποκατάστασης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, Κωνσταντίνα Πετροπούλου, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχουν η  πρόωρη διάγνωση, η πρόωρη αντιμετώπιση από μεριάς των νευρολόγων καθώς και η  πρόωρη αποκατάσταση: «παρόλα αυτά όμως» επεσήμανε «το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ακόμη και αν τα παραπάνω καθυστερήσουν. Η αποκατάσταση παίζει σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων που νοσούν, όσο και στο κινητικό πρόβλημα. Οι βαρέως πάσχοντες σε αμαξίδιο έχουν πλέον δυνατότητα για ποιότητα ζωής χωρίς πόνο, χωρίς διαταραχές ύπνου, χωρίς σπαστικότητα.»

«Στόχος της αποκατάστασης στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι να επιτευχθεί το μέγιστο επίπεδο της σωματικής, πνευματικής, ψυχικής κατάστασης του ασθενούς, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τους ρόλους που ο ίδιος επιλέγει στην καθημερινότητά του» υπογράμμισε η Επιστημονική Διευθύντρια στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΑΡΩΓΗ Θεσσαλίας Στυλιανή Παπακώστα και συνέχισε «ο ιατρός αποκατάστασης προσπαθεί να δώσει λύσεις που αφορούν την προσβασιμότητα σε οικεία, δουλειά, κοινωνία και να προσαρμόσει δραστηριότητες στις ανάγκες και στις επιθυμίες του ασθενούς. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η προσβασιμότητα, η ικανότητα οδήγησης και η ανεξαρτησία μεταφορών. Θέλουμε οι ασθενείς μας να είναι ενεργητικοί και παραγωγικοί γονείς, σύντροφοι, επαγγελματίες. Δεν παραδινόμαστε στη νόσο. Παίρνουμε τον “έλεγχο”».

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον Γεώργιος Μανάκη, καθηγητή φυσικής αγωγής, προϊστάμενο του τμήματος υδροθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης της  Αρωγής, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεραπευτική άσκηση και την αξιολόγηση ατόμων με νευρολογικές διαταραχές, από τη φυσιοθεραπεύτρια Βασιλική Βασιλοπούλου «Φυσιοθεραπευτική Προσέγγιση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση», τη φυσιοθεραπεύτρια Δελφίνη Παπάζογλου, η οποία παρουσίασε το «κοστούμι ηλεκτροδιέγερσης», ένα καινοτόμο μέσο παρέμβασης σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στο κλείσιμο της ημερίδας, η Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Μαρία Κούτσικου, παρουσίασε τη δική της ανθρώπινη ιστορία, καταθέτοντας  την προσωπική της εμπειρία με τη νόσο, με τη βοήθεια των ψυχολόγων της Αρωγής Βασιλικής Ταμπούκα και Ευρυδίκης Τσιλιάκου.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις