ΛΑΡΙΣΑ

Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών

Με την παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Τεμπών από τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο χώρο όπου στεγάζεται το περιφερειακό ιατρείο Μακρυχωρίου.

Την έναρξη της εκδήλωσης ξεκίνησε η υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας δημοτική σύμβουλος κα Γεωργία Τσιόπα όπου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ,στην συνέχεια ακολούθησε αγιασμός από τους σεβαστούς πατέρες τον ενοριών Μακρυχωρίου και Γόννων.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Νίκος Λιούπας όπου και απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό , ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας κ. Δημήτρης Γατσουνίας ,ο διοικητής της 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Νέστωρας Αντωνίου όπου έκανε και σύντομο χαιρετισμό ,ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακόπουλος όπου πραγματοποίησε και χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ,ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας ,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλης Κατατέγος ,ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Μανώλης ,οι αντιδήμαρχοι κ. Αστέριος Σαίτης ,Κώστας Νταφούλης ,Αχιλλέας Διψάνας ,Θωμάς Τσαπλές,οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Δημήτρης Τσέτσιλας, Γεώργιος Νικολάου, Γεώργιος Έξαρχος, Γεώργιος Κυρίτσης, Αθανάσιος Καραναστάσης, Ελευθερία Πανάγου ,η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κα Ξανθή Ζησάκη,ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου κ.Λάμπρος Ζάρρας,πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και μέλη αυτών ,πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής ,ο ιατρός κ. Δημήτρης Καραμπάτσας ,Μάριος Ξηρομερίτης, Ιωάννης Σάπκας ,ο διευθυντής του κέντρου υγείας Γόννων καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος, τόνισε τα εξής :

«Σας καλωσορίζουμε στην τελετή των εγκαινίων του ΚΕΠ Υγείας Τεμπών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων.

Συνεχίζουμε σταθερά την υλοποίηση του Κοινωνικού Δημοτικού μας Προγράμματος που μαζί με την Παιδεία αποτελούν τις μόνιμες προτεραιότητές μας.

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα σ’ όλα τα επίπεδα της υγείας παραμένουν τεράστια: ελλείψεις σε προσωπικό, σε χρηματοδοτήσεις , υπολειτουργία σε περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας που δεν έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, προβλήματα με τις εφημερίες τα οποία υποβαθμίζουν την εικόνα της δημόσιας υγείας.

Για να διορθωθεί- όπως ειπώθηκε πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη που προκλήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Ιατρικό Σύλλογο- απαιτείται αύξηση δαπανών , οργάνωση των Μονάδων Υγείας από το αγροτικό ιατρείο, το Κ. Υγείας, τα νοσοκομεία με σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό , συμπλήρωση κενών θέσεων ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Σ΄ αυτή την αλυσίδα έρχεται να προστεθεί το ΚΕΠ Υγείας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της Υγείας των Δημοτών.

Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα να προλαμβάνονται αυτά τα νοσήματα πριν χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή άλλωστε είναι και η αξία της πρόληψης.

Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρεται ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία όμως, εάν προληφθούν είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό.

Ο θεσμός των ΚΕΠ υγείας αφορά στη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και φροντίδας για τον πολίτη που θα κάνει την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητα ζωής μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας:

  1. Την προληπτική ιατρική και
  2. Την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα Υγείας.

Ο Δήμος Τεμπών με γνώμονα την κοινωνική πολιτική αλλά και την ευαισθησία του στην προαγωγή της Υγείας υποστηρίζοντας την ιδέα της προληπτικής ιατρικής και της αναβάθμισης της υγείας, τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων και ιατρικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα:

  • 4.000 Μετρήσεις Οστικής Μάζας
  • 1.680 Μαστογραφίες
  • 1.245 Σπιρομετρήσεις
  • 22.028 Βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις σε 1.888 άτομα
  • 271 άτομα εξετάστηκαν για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια και τη στήριξη των κινητών μονάδων της 5ης ΥΠΕ την οποία ευχαριστούμε τόσο τις διοικήσεις διαχρονικά όσο και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό που τις στελεχώνουν.

Από σήμερα ξεκινάμε τη λειτουργία μιας νέας κοινωνικής δομής και ζητάμε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων.

Να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της δομής , την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, την ΚΕΔΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ , τις κινητές μονάδες Υγείας , τους αξιόλογους ομιλητές καθώς και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Την παρουσία σας την εκλαμβάνουμε ως ένδειξη τιμής στην πρόληψη και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις