ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Νταής: Έρχονται μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τους Λαρισαίους επαγγελματίες

Θέμα ημερών είναι η ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας εισήγησης που θα φέρει η δημοτική αρχή σχετικά με τη μείωση δημοτικών τελών σε επαγγελματίες της πόλης. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε στο onlarissa.gr, ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Νταής.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Νταής κρίνει το μέχρι στιγμής έργο της Συμπαράταξης ως δημοτική αρχή, εξηγεί τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με την εποχή Τζανακούλη, ενώ παραδέχεται την ολιγωρία σε θέματα καθημερινότητας, ζητώντας ωστόσο να υπάρξει αναθεώρηση μέχρι το τέλος της θητείας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το σχόλιο του αντιδημάρχου για την κατάσταση που επικρατεί στην αντιπολίτευση, ενόψει και των επόμενων δημοτικών εκλογών.

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr  

Μέχρι τη λήξη της θητείας, θα υπάρχει μία άλλη διαφορετική εικόνα

Στην αρχή της θητείας είχαν ακουστεί πολλά για τα οικονομικά του δήμου Λαρισαίων. Ακόμη και για “μαύρες τρύπες”. Τρία χρόνια μετά κι έχοντας μία απόλυτη εικόνα των οικονομικών του δήμου, τελικά υπήρξε θέμα; Τι παραλάβατε;

Έχουμε πει τι έχουμε παραλάβει από τη δημοτική αρχή. Προσωπικά αλλά και  ο δήμαρχος ποτέ δεν έχουμε μιλήσει ούτε για άσπρες, ούτε για μαύρες τρύπες. Ένα περιστατικό υπάρχει και αφορούσε κάποιες ενοικιάσεις πλατειών. Άμεσα το αναδείξαμε και πήρε το δρόμο του.

Έχετε εικόνα για το πού βρίσκεται σήμερα αυτό το θέμα της εισαγγελικής έρευνας;

Δεν έχουμε εικόνα. Τελευταία φορά που μου είχαν ζητήσει κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, μου είχαν πει πως βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έρευνας.

Πάντως πρόκειται για εξόφθαλμη παράβαση…

Ήταν μια εξόφθαλμη παράβαση σε σχέση με τα συγκεκριμένα περιστατικά και γι’ αυτό εμείς άμεσα το αναδείξαμε.

Ποιά είναι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου;

Είναι 27 εκ. ευρώ περίπου.

Λαϊκίστικη η ερώτηση που έπεται: Αφού έχετε τόσα χρήματα γιατί δεν κάνετε έργα;

Και ποιος είπε ότι δεν γίνονται έργα; Πέρα από τις παρεμβάσεις, κυρίως συντηρήσεων, που έγιναν την πρώτη περίοδο της θητείας μας, αυτό το διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίνει μεγάλα έργα και παρεμβάσεις στην πόλη, συνολικού προυπολογισμού 16 εκατ.  ευρώ. Σχεδόν όλα αυτά τα έργα χρηματοδούνται από τα διαθέσιμα του Δήμου.

Προσθέστε και αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές και κυρίως από τα περιφερειακά και τομεακά πρόγραμματα του ΕΣΠΑ. Αναμένουμε από την Περιφέρεια, σύντομα φαντάζομαι,  τις  εγκρίσεις των έργων από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ύψους 17εκατ.

Επίσης, η ΔΕΥΑΛ από το  2015 μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει και υλοποιεί έργο που φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ. Και συνεχίζει σταθερά.

Όπως καταλαβαίνετε κύριε Ράιδο , παρόλο που  ξεκινήσαμε με μία δύσκολη χρονιά το 2015 σε σχέση με τη χώρα, μία χρονιά χαμένη,  αυτή η δημοτική αρχή θα υλοποιήσει έργο πολύ πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, για το οποίο  έχει μιλήσει ο δήμαρχος πριν ενάμιση χρόνο.

Ως Λαρισαίο, σας βρίσκουν σύμφωνο όλες αυτές οι αλλαγές που έρχονται στο κέντρο της πόλης σχετικά με την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών;

Εμείς δε γίναμε ξαφνικά πεφωτισμένοι. Υπάρχουν μία σειρά από μελέτες που δείχνουν τι πρέπει να γίνει. Σαφώς ότι καινούριο έρχεται προκαλεί μία αναστάτωση. Στην πορεία όμως θα φανεί η αξία των αλλαγών. Στην πράξη.

Επιστρέφω στα οικονομικά. Οι αριθμοί ευημερούν. Πιστεύετε ότι ευημερούν και οι πολίτες; Έχει κερδίσει η δημοτική αρχή το στοίχημα της καθημερινότητας;

Η επίτευξη του πλεονάσματος και η εκτέλεση των προϋπολογισμών  του 2015 & 2016 έγινε σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης  παρ΄ όλο που δεν αυξήσαμε τα ανταποδοτικά τέλη , φόρους και εισφορές αλλά αντίθετα προχωρήσαμε, μέσα από τις πολιτικές ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε  απαλλαγή ή  μείωση των δημοτικών τελών , μείωση των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών , σε μεγαλύτερη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου και σε μειώσεις  τιμών μίσθωσης  των περιπτέρων της  εμποροπανήγυρης.

Το στοίχημα της καθημερινότητας δεν κρίνεται μόνον από τις τιμολογήσεις του δήμου. Είναι πάρα πολλά άλλα πράγματα. Σε κάποια ο δήμος τα έχει καταφέρει, σε κάποια άλλα προφανώς έχει καθυστερήσει κι αυτό φαίνεται, το δηλώνω κι εγώ ο ίδιος.

Κάθε άνθρωπος έχει φιλοδοξίες, αλλά… κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο…

Σας αρέσει η σημερινή εικόνα που δείχνει το κέντρο της πόλης;

Από κάποιες οπτικές η εικόνα δεν είναι καλή, από κάποιες άλλες είναι καλύτερη. Νομίζω όμως ότι μέχρι τη λήξη της θητείας, θα υπάρχει μία άλλη διαφορετική εικόνα. Αυτό το στηρίζω στα έργα που έχουμε αναγγείλει και προχωρούν. Αυτά θα αλλάξουν την εικόνα. Φυσικά το σημαντικότερο θα είναι η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας στο κέντρο.

Τι έχει αλλάξει σε ότι αφορά τη δική σας ατζέντα στον τρόπο λειτουργίας του δήμου, σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή;

Έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Στο ζήτημα αυτής καθαυτής της δημιουργίας, εκτέλεσης και διαφάνειας του προϋπολογισμού. Εκεί έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι “πρέπει να βγάλουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα” για να τον βλέπει ο κάθε πολίτης. Πράγματι, από τον Οκτώβριο του 2014, ο προϋπολογισμός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, όπου υπάρχει ανάλυση μέχρι τον τελευταίο κωδικό και ενημέρωση κάθε μήνα.

Υπήρχε λιγότερη διαφάνεια στο παρελθόν δηλαδή;

Δεν υπήρχε πριν αυτό. Ήταν μία δική μας καινοτομία.

Μέσα στην κρίση εκτός από τις κοινωνικές δομές, όλοι αναμένουν να βοηθηθούν και οι υπόλοιποι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες…

Έχουμε δεσμευτεί για μειώσεις από το τέλος του 2016. Πολιτικά η απόφαση έχει παρθεί, αλλά πρέπει να λύσουμε και κάποια τεχνικά ζητήματα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πριν το καλοκαίρι, θα υπάρξει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου πλέον κατά κύριο λόγο, οι μειώσεις θα είναι στις ομάδες των επαγγελματιών.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος το ’19. Θα ανοίξουν διαδικασίες στη Συμπαράταξη γι’ αυτό το θέμα;

Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει έστω αμφισβήτηση της εκ νέου υποψηφιότητας του δημάρχου. Ο Απόστολος  Καλογιάννης, ήταν είναι και θα είναι ο εγγυητής της ενότητας της «Συμπαράταξης». Το αποδεικνύει καθημερινά σε όλους μας, στη δημοτική αρχή, στη δημοτική ομάδα. Εάν βεβαίως εμφανιστεί κάποιος και εκφράσει επιθυμία να ηγηθεί της Συμπαράταξης, προφανώς αυτό και θα συζητηθεί.

Πώς βλέπετε το πολιτικό σας μέλλον μέσα στη Συμπαράταξη;

Το μεγάλο στοίχημα για μένα και για όλους μας είναι να πετύχει το εγχείρημα της «Συμπαράταξης». Θυμάστε ότι υπήρχαν κάποιοι που στοιχημάτιζαν ότι δεν θα φτάναμε ενωμένοι στις εκλογές του 2014.

Παρόλα αυτά βλέπετε ότι η Συμπαράταξη είναι συμπαγής και συνεχίζει το έργο της ως δημοτική αρχή.

Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει φιλοδοξίες, αλλά όπως λέμε «κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο».

Θα ήθελα κλείνοντας ένα σχόλιο για τη στάση της αντιπολίτευσης εντός του δημοτικού συμβουλίου;

Νομίζω ότι το βλέπετε κι εσείς. Υπήρχαν κάποιες στιγμές έντασης, ανακοινώσεων που αφορούσαν διάφορα γεγονότα. Προφανώς και είναι από διαφορετική σκοπιά οι θέσεις του κ. Τζανακούλη με την κ. Καραλαριώτου. Αυτό είναι πασιφανές. Υπάρχει μία διαφορετική εικόνα μεταξύ αυτών των δύο.

Δεν είναι εύλογο αυτό με δεδομένο ότι η μεν κ. Καραλαριώτου θα είναι η βασική σας αντίπαλος στις επόμενες εκλογές, ενώ ο κ. Τζανακούλης έχει ανακοινώσει πως θα κινήσει διαδικασίες διαδοχής στην ηγεσία της παράταξής του;

Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση στην έννοια “βασική πολιτική αντίπαλος”. Αυτό πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι, της άλλης πλευράς. Πάντως απ΄ ότι ακούω υπάρχουν και άλλοι φερέλπιδες.

Εμείς θα κριθούμε από το έργο μας, το ήθος και το ύφος μας. Απ’ αυτά θα μας κρίνουν οι πολίτες, όλους μας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες