ΛΑΡΙΣΑ

Στα «χαρτιά» το σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα

Οι τεχνικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος του κλάδου και πως θα χρειαστεί χρόνος για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Ηλεκτρονικό σύστημα μόνο στα χαρτιά, παραμένουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες στα δημόσια έργα, τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.

Η καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή του νέου συστήματος στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ήταν η 18η Απριλίου. Όμως ο μηχανισμός συνεχίζει να είναι ανέτοιμος, με αποτέλεσμα να δρομολογείται νέα παράταση. Ακόμη και για αυτό όμως, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με το μεν να ζητά πεντάμηνη παράταση και το άλλο δίμηνη, άποψη με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο τεχνικός κόσμος.

Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, προβλέφτηκε με τον πρώτο νόμο για τις κρατικές προμήθειες και για όλους τους διαγωνισμούς από τον Οκτώβριο του 2015, ανεξάρτητα αν αφορούν προμήθειες αγαθών, νοσοκομεία ή δημόσια έργα κ.α.

Αρχικά, τα δημόσια έργα είχαν εξαιρεθεί από το ΕΣΗΔΗΣ, με τους φορείς να επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο υποστήριζε ότι για να τεθεί σε λειτουργία απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού.

Οι τεχνικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος του κλάδου και πως θα χρειαστεί χρόνος για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες προάγουν την διαφάνεια στις δημοπρασίες και περιορίζουν τα μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Πηγή: Newmoney.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις