ΚΟΣΜΟΣ

Γνωστός στις αρχές ο τζιχαντιστής που χτύπησε στα Ηλύσια Πεδία

Γνωστός στις αρχές ήταν ο δράστης της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που σοκάρει τη Γαλλία λίγα 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές. Την ευθύνη για την επίθεση με νεκρούς έναν αστυνομικό και τον δράστη και τραυματίες άλλα δύο άτομα ανέλαβε με προκήρυξη στο πρακτορείο Amaq το Ισλαμικό Κράτος.

Είχε φυλακιστεί για επίθεση σε αστυνομικούς

Nέα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία από τις αποκαλύψεις ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών για την “ριζοσπαστικοποίησή” του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001. Ο δράστης που σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους, ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, και ήταν μαχητής της οργάνωσης είχε εκτείσει πολυετή ποινή φυλάκισης αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος παρά το γεγονός ότι είχε καταγραφεί ως ύποπτος για ριζοσπαστικοποίηση.

Η Le Parisien γράφει ότι ο δράστης είχε γεννηθεί στη Γαλλία και ζούσε στο Σελ, μια επαρχιακή πόλη κοντά στο Παρίσι. Στο όνομα του τζιχαντιστή ήταν καταχωρημένο και το γκρι Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Τετάρτης. Με αυτό πλησίασε ο 39χρονος τους αστυνομικούς και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Το γαλλικό κανάλι BFMTV υποστήριξε ότι είχε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την οποία χρησιμοποιούν τρομοκράτες λόγω της κρυπτογράφησής της, προκειμένου να εκφράσει την πρόθεσή του να σκοτώσει αστυνομικούς. Μετά την επίθεση και την ταυτοποίηση του 39χρονου ως δράστη της επίθεσης, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά. Ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητά το όνομά του. 

Στο «κόκκινο» τα μέτρα ασφαλείας

Εκτός από τον αστυνομικό που έχασε τη ζωή του επιτόπου από τον ένοπλο, δύο ακόμα αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά. “Ένα αυτόματο όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον της αστυνομίας, ένα όπλο πολέμου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Πιέρ-Ανρί Μπραντέ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι “ο τρομοκρατικός κίνδυνος” στη χώρα παραμένει υψηλός. Ο Μπραντέ είπε ότι η επίθεση με πυροβολισμούς ξεκίνησε λίγο μετά της 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), όταν σταμάτησε ένα αυτοκίνητο δίπλα σε σταθμευμένο περιπολικό της αστυνομίας. “Αμέσως εξήλθε ένας άντρας και άνοιξε πυρ εναντίον του περιπολικού, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό. (…) Επίσης τραυμάτισε έναν δεύτερο αστυνομικό, που φαίνεται να φέρει σοβαρά τραύματα.

Βίντεο από τις δραματικές στιγμής στο κέντρο του Παρισιού την στιγμή που οι αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη στον ανατολικό τομέα του Παρισιού στο σπίτι του δράστη που σκοτώθηκε ενώ αναζητείται και δεύτερο άτομο. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.

Το Παρίσι την επομένη της επίθεσης: Δείτε Live

Ολάντ: Είμαστε σε επαγρύπνηση

Οι δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση κατά τις εκλογές, μετά την ένοπλη επίθεση δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. Όλα τα στοιχεία που αφορούν την χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε ό γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι σήμερα θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών. Ο Ολάντ, είπε, “Θα βρισκόμαστε σε άκρα επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές”.

Ένταλμα σύλληψης για δεύτερο ύποπτο στην επίθεση στο κέντρο του Παρισιού

Η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Συλλυπητήρια από Τραμπ-Μέρκελ

Τα συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας για μια «τρομοκρατική επίθεση». Η ένοπλη επίθεση που συνέβη αργά σήμερα στο κεντρικό Παρίσι μοιάζει με μια «τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα «συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας». «Αυτό είναι ένα πραγματικό φρικτό πράγμα που συμβαίνει, φαίνεται να είναι μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στον Λευκό Οίκο. «Απλά δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε ο Τραμπ, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε δυνατοί».

“Η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον (γάλλο πρόεδρο) Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι: Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα θύματα & τις οικογένειές τους”, έγραψε στο Twitter ο Ζάιμπερτ.

Διακόπτουν την προεκλογική εκστρατεία Φιγιόν-Λεπέν

Η τρομοκρατική επίθεση ρίχνει βαριά τη σκιά της στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Φρανσουά Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο  Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να διατηρεί το ποσοστό του 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με την Μαρίν Λε Πεν ν’ ακολουθεί με 21,5% (μειωμένο κατά 1,5%). Ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφαλίζει 20% (αυξημένο κατά 0,5%) κι ο Ζαν Λικ Μελανσόν τον ακολουθεί με 19,5% (αυξημένο κατά 1,5%) σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Elabe Poll)

 

 

thetoc.gr

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις