Φάρμακο «ένοχο» για ανωμαλίες σε χιλιάδες έμβρυα

Δημοσιεύθηκε στις: 21 Απριλίου 2017, 15:32

Ένα φάρμακο κατά της επιληψίας ενοχοποιείται για ανωμαλίες σε χιλιάδες έμβρυα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, που δημοσιεύει ο γαλλικός οργανισμός φαρμάκων ANSM, περίπου 4.100 έμβρυα επηρεάστηκαν και απέκτησαν δυσμορφίες αφού οι μητέρες τους κατανάλωσαν το φάρμακο για την επιληψία και την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι έρευνες χρονικό διάστημα περίπου 40 ετών, από το 1967 μέχρι το 2016.

Η δραστική ουσία βαλπροϊκό οξύ, που κυκλοφορεί στη Γαλλία πιστεύεται επίσης ότι προκαλεί καθυστερημένη νευρολογική ανάπτυξη.

Ο ANSM ανέφερε ότι πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα μια μελέτη για τις νευρολογικές επιπτώσεις του φαρμάκου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το βαλπροϊκό οξύ εγκρίθηκε ως αντιεπιληπτικό φάρμακο στη Γαλλία το 1967 και εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον συνταγογραφούμενες θεραπείες για την πάθηση αυτή παγκοσμίως.

Οι γονείς των παιδιών που παρουσίασαν προβλήματα εξαιτίας του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι οι αρχλες άργησαν πολύ να προειδοποιήσουν για τις παρενέργειες του φαρμάκου αν και ο κίνδυνος για τα έμβρυα είχε καταστεί σαφής στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ