ΛΑΡΙΣΑ

Αυτό είναι το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα για το εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιά όπως τα ανακοίνωσε σήμερα το ΕΚΛ.

Το Εργατικό Κέντρο  διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την Πρωτομαγιάτικη Απεργία και Συγκέντρωση, την Δευτέρα 1 Μάη, στις 10 π.μ, στην Κ. Πλατεία.
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 25, 26, 27/4 – Τουρνουά ποδοσφαίρου ομάδων σωματείων 5Χ5.
Τετάρτη 26/4 – Αντιπολεμική συναυλία στην Κεντρική Πλατεία στις 8.30 μ.μ, με το μουσικό σχήμα «Καπνισμένο Τσουκάλι».
Πέμπτη 27/4 –Εκδήλωση – συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο ΕΚΝΛ, στις 7.30 μ.μ.
Παρασκευή 28/4 – Προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο ΕΚΝΛ, 8.30 μ.μ.
Παράλληλα αποφασίσαμε απο 1 ώρα στάση εργασίας για την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28/4, για να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές τόνισε τα εξής:

“Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ με κεντρικό σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά», τιμά με πολύμορφες δράσεις και με πανεργατική απεργία και συγκέντρωση την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά!
Η αντεργατική βαρβαρότητα δεν θα έχει τέλος, αν δεν την σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε! Πάνω στις προηγούμενες αντιλαϊκές ανατροπές, Κυβέρνηση, Ε.Ε, ΔΝΤ, μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, φέρνουν νέα αντεργατικά μέτρα για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου.
Καμία αναμονή, καμία ανοχή! Όλοι στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά! Μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους! Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, την επιστροφή όσων μας έκλεψαν στα χρόνια της κρίσης, ΣΣΕ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν, θα φέρει πιο άγρια εκμετάλλευση, καταστολή στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, την καταλήστευση άλλων λαών, το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων.
Αυτό το βλέπουμε ξανά να εξελίσσεται μπροστά μας. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μέσα στη φωτιά του πολέμου, από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Ο πόλεμος στη Συρία στον οποίο μπλέκονται ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις όπως ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους και το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπλέκει τη χώρα βαθύτερα σε αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήθεν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, παίρνει ενεργά μέρος σε 13 Νατοϊκές επεμβάσεις από τα Βαλκάνια ως την Αφρική. Σχεδιάζει την επέκταση των Νατοϊκών βάσεων στη χώρα, όπως η Σούδα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Όπου πάει το ΝΑΤΟ σπέρνει θάνατο και καταστροφή.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ετησίως 4 δις. ευρώ, το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκής χώρας, όσο είναι οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με Ε.Ε και ΔΝΤ. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Συμμετέχει στο μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγωγών, των αγορών σε όφελος των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη
Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο!

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, με βάση και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αποφάσισε η φετινή εργατική πρωτομαγιά, να έχει κύριο περιεχόμενο την οργάνωση της συζήτησης και της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συνδυασμένα με την πάλη για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά της, που έχουν την ίδια αιτία, το καπιταλιστικό σύστημα που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος.
Μ’ αυτό το περιεχόμενο, θα διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την Πρωτομαγιάτικη Απεργία και Συγκέντρωση, την Δευτέρα 1 Μάη, στις 10 π.μ, στην Κ. Πλατεία.
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 25, 26, 27/4 – Τουρνουά ποδοσφαίρου ομάδων σωματείων 5Χ5.
Τετάρτη 26/4 – Αντιπολεμική συναυλία στην Κεντρική Πλατεία στις 8.30 μ.μ, με το μουσικό σχήμα «Καπνισμένο Τσουκάλι».
Πέμπτη 27/4 –Εκδήλωση – συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο ΕΚΝΛ, στις 7.30 μ.μ.
Παρασκευή 28/4 – Προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο ΕΚΝΛ, 8.30 μ.μ.
Παράλληλα αποφασίσαμε απο 1 ώρα στάση εργασίας για την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28/4, για να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς.

Θέλουμε να ανοίξει συζήτηση σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς, για την αιτία του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και το σκοπό του που είναι το κέρδος. Κέρδος το οποίο βγαίνει με την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, αλλά και με την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, που όταν δεν μπορεί να γίνει με διπλωματικό τρόπο, επιστρατεύονται τα όπλα, ο πόλεμος, τον οποίο δεν τον κάνουν ανισόρροποι, αλλά οι καπιταλιστές, τα κράτη τους, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε.
Από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, πάντα κερδισμένοι βγαίνουν οι πλουτοκράτες και όχι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν βαριές συνέπειες.
Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες ανάγκες. Το κεφάλαιο, δεν έχει πατρίδα, πατρίδα του έχει το κέρδος. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού, όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, δεν μπορεί να σταματήσει με ευχολόγια, αλλά μόνο με συνδυασμένη πάλη της εργατικής τάξης, για τα καθημερινά της προβλήματα που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσοι το υπηρετούν, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, που γεννούν τα προβλήματα, τον πόλεμο και την προσφυγιά.
Θέλουμε να ανεβάσουμε την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους, στη δράση του ΕΚΝΛ και των σωματείων με αίτημα να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και σφαγές, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις των σύγχρονων αναγκών τους, για την υπεράσπιση εργατικών λαικών δικαιωμάτων (ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, υγεία, κλπ). Να πάψουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν το τεράστιο κόστος της συμμετοχής ελληνικών πολεμικών αποστολών για τη διασφάλιση των καπιταλιστικών συμφερόντων, με τις περικοπές σε νοσοκομεία, συντάξεις, μισθούς.
Αξιώνουμε: Να κλείσει η βάση της Σούδας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εκτός συνόρων. Να γυρίζουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, φαντάροι, στρατιωτικές αποστολές. Όχι δαπάνες πολεμικές, για το ΝΑΤΟ αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Αντιπαλεύουμε τον εθνικισμό, τον σωβινισμό και το ρατσισμό, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους άλλους λαούς, στους πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε την εγκληματική ναζιστική Χ.Α.
Αξιώνουμε: Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. Όχι στο μίσος των εθνικιστών, τις στρατιωτικές προκλήσεις και την στρατιωτική αναμέτρηση στο Αιγαίο. Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με ια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους προστάτες, με αφέντη το λαό της.
Δυναμώνουμε την πάλη κατά της περιστολής συνδικαλιστικών και λαικών ελευθεριών, κατά της στρατιωτικοποίησης.

Το ΕΚΝΛ υπέγραψε διακήρυξη, από κοινού με πολλά άλλα συνδικάτα της χώρας μας και όλων των Βαλκανικών χωρών, που θα αποτελέσει και ψήφισμα των πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων.
Επίσης θα συμμετέχει μαζικά στις 24-25 Ιούνη, στο μεγάλο Φεστιβάλ αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής δράσης συνδικάτων απ’ όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, στην Θεσσαλονίκη, που θα γίνει με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις