ΕΛΛΑΔΑ

«Τρύπα» 80 εκατ. στα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές Φεβρουαρίου

Σταθερά κοντά στο 65% εκτιμώνται οι εισπράξεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, από εισφορές αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτόνομα απασχολουμένων, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι εάν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το επόμενο διάστημα τα έσοδα θα μειωθούν δραματικά. Και αυτό γιατί μπορεί από τους συνολικά 1.422.260 που έλαβαν ειδοποιητήριο για τις εισφορές Φεβρουαρίου να έχουν πληρώσει εισφορές οι 873.000 (61% των ασφαλισμένων των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), όμως πολλοί από αυτούς οφείλουν από μικρά ποσά έως αρκετές χιλιάδες ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών. Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, παρότι τους δύο πρώτους μήνες του 2017 πλήρωσαν τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να λάβουν ούτε σύνταξη ούτε ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ημερών για το υπερταμείο είναι να διατηρήσει τους ασφαλισμένους «εντός του συστήματος», παρότι δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για τα χρέη, ακόμη κι αν είναι κάτω των 5.000 ευρώ (έχουν ήδη περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωθυπουργική «υπόσχεση» για πάγωμα οφειλών παραμένει… παγωμένη, παρότι είχε εξαγγελθεί επίσημα.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές Μαρτίου. Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν εντός 5 εργάσιμων ημερών, καθώς η καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών είναι η 28η Απριλίου. Τα πρώτα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης δείχνουν ότι οι εισφορές Φεβρουαρίου, για την πληρωμή των οποίων καταληκτική ημερομηνία ήταν η 11η Απριλίου, προσεγγίζουν τα 165 με 170 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενων 252 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στις 31/3, όταν έληξε και η δεύτερη παράταση που είχε δοθεί για τις εισφορές Ιανουαρίου, οι εισπράξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και αγρότες άγγιξαν τα 160 εκατ. ευρώ. Σωρευτικά, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι εισπράχθηκαν 320 με 330 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενων 504 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, τα έσοδα από εισφορές μη μισθωτών βρίσκονται εντός του στόχου για το 2017, παρότι αντιστοιχούν στο 65% των προβλεπόμενων, καθώς αφενός είχαν προϋπολογιστεί χαμηλά έσοδα από αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αφετέρου τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν εισφορές σχεδόν 6 στους 10 ασφαλισμένους.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να έχουν δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας και κυρίως να αποκτήσουν πρόσβαση στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να έχουν κίνητρο για να συνεχίσουν τις πληρωμές εισφορών.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, χαρακτηρίζουν ικανοποιητική την πορεία των εσόδων και εκτιμούν ότι και στο τρίμηνο η εικόνα θα παραμείνει θετική. Υπολογίζουν μάλιστα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα παραμείνει θετικό, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στην καλή αυτή πορεία του πλεονάσματος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τους αγρότες, καθώς μειώνονται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν την «προνοιακή σύνταξη» του ΟΓΑ και αυξάνονται όσοι λαμβάνουν μικρότερη βασική και μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Οσο για τις «αστοχίες» στα ειδοποιητήρια, αυτές φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, καθώς Ταμεία όπως το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή ΤΑΝ δεν έχουν ανανεώσει τα μητρώα τους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ειδοποιητήρια και οι συνταξιούχοι, ενώ πιθανότατα εξαιτίας προβλημάτων που αποδίδονται στη διασταύρωση στοιχείων με το Taxis, δεν έχουν λάβει ακόμη ειδοποιητήρια αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένων.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις