ΕΛΛΑΔΑ

Wikileaks: Η CIA παρακολουθούσε για 10 μήνες την ελληνική κρίση

Παρακολουθήσεις για την πορεία της ελληνικής κρίσης χρέους πραγματοποιούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην πιο “καυτή” περίοδο της εξέλιξης της κρίσης, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη η ιστοσελίδα Wikileaks.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η CIA παρακολουθούσε οποιαδήποτε εξέλιξη σχετική με την ελληνική κρίση για περίπου 10 μήνες από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, μέσα στην οποία η χώρα πέρασε από την κυβέρνηση Παπαδήμου έως τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα το χρονικό παράθυρο αυτών των παρακολουθήσεων αρχίζει αρκετά πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, στη Γαλλία και συνεχίζει στη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου γύρου, τον Απρίλιο και τον Μάιο, με… νικητή τον Φρανσουά Ολάντ.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών αντλούσαν πληροφορίες για τον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και τον βαθμό έκθεσης του Δημοσίου και των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Επιπλέον, η CIA επιδίωκε να μάθει «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» που είχαν καταρτίσει οι γαλλικές παρατάξεις για την αντιμετώπιση της ευρύτερης κρίσης στην ευρωζώνη, που είχε ως επίκεντρο της Ελλάδα.

Οι έρευνες εστίαζαν στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως στους Σοσιαλιστές του κ. Ολάντ και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν.

Όπως αναφέρουν τα WikiLeaks, η CIA εκτιμούσε πως ο κεντροδεξιός -τότε πρόεδρος- Νικολά Σαρκοζί δεν είχε “κλειδώσει” την επανεκλογή του στο Ελιζέ, και προσπαθούσε να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για τις έριδες που μπορεί να υπήρχαν στο κόμμα του ή προεκλογικές αδυναμίες.

 

thetoc.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις