ΛΑΡΙΣΑ

H Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς για τους δασικούς χάρτες

H Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς σε ανακοίνωση της αναφέρει για τους δασικούς χάρτες:

“Για την ανάρτηση των δασικών χαρτών και μια συζήτηση που δεν έγινε στο δημοτικό συμβούλιο…
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβλήματα σε μεγάλο τμήμα των κατοίκων του δήμου Αγιάς. Αυτή την αναστάτωση και τα προβλήματα δεν σεβάστηκαν οι επικεφαλείς της πλειοψηφούσας καθώς επίσης της δεύτερης σε δύναμη παράταξης του δημοτικού συμβουλίου. Με τραμπούκικες μεταξύ τους ενέργειες, βιαιοπραγίες, οι οποίες δεν μας ενδιαφέρει από που πηγάζουν, κατόρθωσαν να διαλύσουν τη συνεδρίαση κατά το ξεκίνημά της και να εμποδίσουν το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει τα ζητήματα που προκύπτουν, να πάρει πολιτική θέση και να διεκδικήσει μέτρα προστασίας των λαϊκών οικογενειών της περιοχής από τις αδικίες που προκύπτουν. Απέδειξαν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, που έχουν γραμμένες τις λαϊκές οικογένειες και τα προβλήματά τους. Σεβόμαστε το δικαίωμα επιλογής τους στο τρόπο επίλυσης οποιονδήποτε προσωπικών διαφορών τους και στην πρόωρη αναζωογόνηση των αποκριάτικων εκδηλώσεων της περιοχής αλλά ας επιλέξουν ένα χώρο διαφορετικό, εκτός δημοτικού συμβουλίου και ας κάνουνε ότι οι αντιλήψεις τους και η ιδεολογία τους τους οδηγούν να κάνουν…Σεβόμαστε επίσης τη θέληση ορισμένων να μπούνε στο κάδρο και να προβληθούν αλλά δεν ανεχόμαστε τις πρακτικές που προκαλούν διάλυση του δημοτικού συμβουλίου με είσοδο της αστυνομίας, τη στιγμή μάλιστα που η όξυνση όδευε στο τέλος της και θα μπορούσε το δημοτικό συμβούλιο να συνεχίσει την συνεδρίαση και να λάβει θέση για το ζήτημα.
Θεωρούμε, επίσης, υποκριτική την στάση δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι έκπληκτοι δήθεν από τα γεγονότα παραιτούνται. Ενώ γνωρίζανε την προϊστορία και την ποιότητα των δύο από τις συμμετοχές τους στα προηγούμενα ανά τον χρόνο δημοτικά συμβούλια, με προσωπική τους απόφαση εντάχθηκαν στους συνδυασμούς τους…Όλα για την ελπίδα μίας πιθανής καρέκλας…
Αρκετά όμως με τα καμώματά τους, ας μπούμε στο θέμα. Τα προβλήματα δεν δημιουργούνται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, προϋπήρχαν σαν προβλήματα ιδιοκτησίας
γης και χαρακτήρα- χρήσης αυτής της γης. Τώρα απλά αναδεικνύονται. Με την διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων εξυπηρέτησης του κοινωνικού-οικονομικού συστήματος, δηλαδή οι κυβερνητικές εναλλαγές και συγκυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ όπως και η τελευταία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπηρετήθηκε απαρέγκλιτα η ανάγκη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για αλλαγή της ιδιοκτησίας και του χαρακτήρα -χρήσης δασικής γης. Υπήρξαν πράξεις νομιμοποίησης καταπατήσεων και αποχαρακτηρισμού για διευκόλυνση αυτών των συμφερόντων, νομοθετική κατοχύρωση των συμφερόντων και της κερδοφόρας δράσης των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα (νόμος 4280/2014 τον οποίο υποτίθεται θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ)
τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνουν πόλεις δίπλα στις πόλεις, «οικιστικές ή αγροτικές πυκνώσεις», οικοδομικοί συνεταιρισμοί ορισμένοι εκ των οποίων είναι πλέον κοινότητες, χιλιάδες βίλες και «Ιπποκράτειες πολιτείες», ξενοδοχεία, βιομηχανίες, τουριστικά συγκροτήματα, γεωργικές καλλιέργειες και στο άμεσο μέλλον ότι άλλο θέλουν μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις σύμφωνα και με τον Ν 4280/2014 αλλά και με το υπάρχον μέχρι σήμερα νομικό πλαίσιο. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, οι δήμοι είναι οι τοπικές επεκτάσεις του κράτους-όργανου της εξουσίας των μονοπωλίων, υπήρξαν αντίστοιχες δράσεις, κυρίως για την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας και την σιωπηρή συναίνεση των δημοτών στις αντιλαϊκές πολιτικές των δημοτικών αρχών όσων αφορούν τις αντεργατικές εργασιακές σχέσεις που επέβαλαν σαν φυτώρια των μονοπωλιακών συμφερόντων και την διπλή-τριπλή φορολόγηση των τοπικών κατοίκων ξανά προς όφελος των συμφερόντων αυτών των ομίλων, τις αποφάσεις για παραχώρηση δασικών εκτάσεων σε Μυτιληναίος και σία…
Όλα για την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας της άρχουσας τάξης.
Σήμερα φαίνεται να έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη επέκτασης των δραστηριοτήτων αυτών των ομίλων και επένδυση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων στη γη και ιδιαίτερα στην δασική γη. Γιαυτό άλλωστε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και μετέπειτα του εθνικού κτηματολογίου μπήκαν σαν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου με την κοινή υπερψήφισή του από όλα τα κόμματα του καπιταλιστικού τόξου.
Η ανάρτηση λοιπόν των δασικών χαρτών δεν έχει καμία σχέση με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, όπως δήθεν αφελώς ισχυρίζονται οι δύο συστημικές μεγάλες παρατάξεις του δημοτικού συμβούλιου. Αντίθετα έρχονται να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην επένδυση κεφαλαίων-κερδοφορία, τα οποία δημιουργούνται από την μη εξασφάλιση ξεκάθαρου ιδιοκτησιακού καθεστώτος και χρήσης γης. Επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, ξενοδοχειακών μονάδων, οικισμών πολυτελών ενοικιαζόμενων βιλών, γήπεδα γκολφ κλπ. ‘Όπου και όποτε αποφασίσουν τα μεγάλα αφεντικά…να είναι στρωμένος ο δρόμος.
Οι “αστοχίες” στη σύνταξη των δασικών χαρτών και ιδιαίτερα των αναδασωτέων εκτάσεων αποτελούν εργαλείο του συστήματος για να εξαναγκάσουν τις λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν πανάκριβα παράβολα σε εποχή γενικευμένης φτωχοποίησης ή οι πιο αδύναμοι οικονομικά να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμα έκφρασης αντιρρήσεων και να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερη γη προς παραχώρηση στους μονοπωλιακούς ομίλους.
Οφείλουμε σαν δημοτικό συμβούλιο να αντιδράσουμε σε αυτή τη πολιτική, να μη πληρώσουν για άλλη μία φορά οι λαϊκές οικογένειες τα σπασμένα. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα καταθέσουμε πρόταση για να υιοθετηθεί από αυτό και να περιλαμβάνει τους εξής άξονες :

  1. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  2. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  3. Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  4. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τα ανάγκασε να μπουν και χωρίς δική τους ευθύνη.
  5. Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
  6. Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
  7. Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  8. Σύγκρουση με τα αναπτυξιακά σχέδια της άρχουσας τάξης και όλα τα εργαλεία υλοποίησης τους όπως η δασική πολιτική.

Οφείλουμε εδώ να τονίσουμε ότι όσο παραμένουμε υπό το καθεστώς της εξουσίας των μονοπωλίων
και της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές διακρατικές λυκοσυμμαχίες (Ε.Ε.-ΝΑΤΟ) όποιες τυχόν κατακτήσεις των ανωτέρω κινδυνεύουν να έχουν προσωρινό και ανατρέψιμο χαρακτήρα.
Θα πρέπει η πάλη μας να συμπεριλαμβάνει τους στόχους της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, υπό καθεστώς λαϊκής εξουσίας και εργατικού ελέγχου ώστε οι κατακτήσεις να αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και να βαθαίνουν.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις