ΕΛΛΑΔΑ

Οι δασικοί χάρτες απειλούν τις επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων

Οι αγροτικές επιδοτήσεις βρίσκονται στον… αέρα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», η χώρα βρίσκεται προ του κινδύνου να της επιβληθούν σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν, ενώ καθίσταται σαφές ότι θα μειωθούν ή θα διακοπεί εντελώς η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές, όσο και με την αναζήτηση εξηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προηγούμενες χρονιές.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες- δημιουργεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, καθώς πέραν της απώλειας της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει, το μεγάλο πρόβλημα προκαλείται από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός που διαχειρίζεται το σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων, θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψη τα επίσημα στοιχεία των δασικών χαρτών.

«Σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, του εποπτευόμενου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανισμού που διαθέτει το χαρτογραφικό σύστημα το οποίο αποτυπώνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα, τινάζουν στον αέρα το ΟΣΔΕ -Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων- και οδηγούν χιλιάδες αγρότες σε απόγνωση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δασικοί χάρτες -σε κάποιες μάλιστα περιφέρειες έχουν ήδη αναρτηθεί- χαρακτηρίζουν ως δασικές, τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπους, «ερμηνεύοντας» χάρτες του 1945. Αυτό δημιουργεί χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων καθώς οι εκτάσεις εκείνες που αφορούν το ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις, θα πάψουν να είναι επιλέξιμες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλει ποινές απαιτώντας επιστροφές ποσών που καταβλήθηκαν ως αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια, τα δικαιώματα των αγροτών θα διαφοροποιηθούν και αυτό σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, χαμένες εκτάσεις και μειωμένες επιδοτήσεις.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», σε κίνδυνο βρίσκονται επίσης επίσης εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου.

Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκοτόπους, προσθέτοντας ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ως αντικείμενο το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις