ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελευταίες παραστάσεις για την «Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας»

Τελευταίες παραστάσεις για την «Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας» του Νίκου Σαμαρίνα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβο την Παρασκευή 17/2 και το Σάββατο 18/2 στις 21.15.

Πρόκειται για ένα λαϊκό χορόδραμα, προϊόν μυθοπλασίας, που πατά, όμως, στην ιστορία που κρύβεται πίσω από το παραδοσιακό τραγούδι της Ηπείρου «Βασιλαρχόντισσα», η οποία εκτυλίχθηκε στο Μέτσοβο στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά οι συμβολισμοί, οι αλληγορίες και οι αναγωγές στο σήμερα και σε προηγούμενες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας κυριαρχούν.

Η πραγματική ιστορία:

Το καλοκαίρι του 1885 ή κατά άλλους του 1884, ο άρχοντας του Μετσόβου Νικολάκης Αβέρωφ χαστούκισε έναν νεαρό παρακατιανό, τον Φλέγκα, διότι τόλμησε να περάσει από την πλατεία στην οποία συναθροίζονταν οι άρχοντες. Ο Φλέγκας ορκίστηκε να εκδικηθεί και σε συνεργασία με τους ληστές Θύμιο Γάκη και Βαγγέλη Τάκη απήγαγαν την κόρη του Αβέρωφ, Ευδοκία, την οποία απελευθέρωσαν δυο βδομάδες μετά, αφού πρώτα απέσπασαν σε λύτρα το βάρος της σε χρυσάφι. Η κινητοποίηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των ληστών ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θύμιος Γάκης κατάφερε να γλιτώσει και να μεταβεί στη Σμύρνη μεταμφιεσμένος σε χανούμισσα μέσα σε ένα τούρκικο χαρέμι.

Στην παράσταση, την οποία έγραψε, χορογραφεί και σκηνοθετεί ο Νίκος Σαμαρίνας, παίρνουν μέρος  στους βασικούς ρόλους οι χορευτές: Δήμος Πραντσίδης, Λαμπρινή Παπάζογλου- Μακρή, Νίκος Σαμαρίνας, Δημήτρης Μπούτλας, Ζωή Σαραφείδου, Αποστόλης Ντόμαλης και πλαισιώνουν οι: Δημήτρης Βλάνδος, Γιώργος Γεροφώτης, Φανή Ζούκη, Μένη Τσιαπάρα, Λιάνα Φουρλή, Μαρίνα Ποδηματά, Γιώργος Μουλάς, Αγγελική Μακαντάση, Αγγελική Κουτσιαύτη, Δημήτρης Βούζας, Θοδωρής Ματούλας, Θανάσης Μαγιάκος, Σταυρούλα Σδράνη.

Τραγουδά επί σκηνής η Ελένη Σαμαρίνα.

Τα τραγούδια της παράστασης παίζουν οι μουσικοίΚώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο- τραγούδι), Θάνος Ρούμπος (βιολί), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά).

Τα κοστούμια είναι της Ελένης Ψύρρα, οι φωτισμοί της Δώρας Παπαδούλη, οι φωτογραφίες του Αποστόλη Ντόμαλη, η επεξεργασία ήχου του Μπάμπη Χαρίτου και η επεξεργασία εικόνας του Άγγελου Καστώρη.

Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος»

Οι παραστάσεις γίνονται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβος (Γαληνού 5 & Φαρμακίδου). Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 2411101963 & 6973713737. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ. Φοιτητικά, ανέργων και παιδικά 7 ευρώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις