Συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αναίρεση της αθωωτικής απόφασης Σώρρα

Δημοσιεύθηκε στις: 16 Φεβρουαρίου 2017, 18:53
Χωρίς την παρουσία του Αρτέμη Σώρρα και των συνηγόρων του, και σε μια σύντομη διαδικασία, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αναίρεση υπέρ του νόμου της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης, η οποία δέχθηκε ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι ο διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων.Η εν λόγω απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών -η οποία έχει προκαλέσει και την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή- στήριζε επί σειρά ετών τον ισχυρισμό του Σώρρα ότι με τα ομόλογα αυτά (6 διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας 100 δισ. το καθένα) μπορεί ο ίδιος αλλά και το κράτος να διαγράψουν ιδιωτικά και κρατικά χρέη.

Η αναίρεση υπέρ του νόμου επί της εν λόγω απόφασης ασκήθηκε μετά την αίτηση που είχε καταθέσει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο δικηγόρος Πέτρος Πανταζής, ενώ η δικαστική απόφασή που θα εκδοθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν έχει έννομες συνέπειες. Δηλαδή, δεν ακυρώνει ή δεν μεταβάλει το «διά ταύτα» της υπ’ αριθμ. 67650/2013 απόφασης του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αλλά έχει απλώς νομολογιακό χαρακτήρα.

Η αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία άσκησε την αίτηση αναίρεσης, ανέφερε ότι η πρωτόδική απόφαση στερούνταν αιτιολογίας, είχε ελλιπή επιχειρήματα και νομικά προβλήματα, καθώς και ότι κάνει εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ