Διστακτική προσέγγιση Τίλερσον – Ρωσίας

Δημοσιεύθηκε στις: 16 Φεβρουαρίου 2017, 22:32
Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά θα ορθώσουν το ανάστημά τους όπου δεν συμφωνούν με τη Μόσχα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον στη διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20 στη Γερμανία.

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, ο Τίλερσον είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία, εάν η Μόσχα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία όταν βρούμε περιοχές για πρακτική συνεργασία που θα ωφελήσουν τον αμερικανικό λαό» σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Και συνέχισε: «Όπου δεν συμφωνούμε, οι ΗΠΑ θα ορθώσουν το ανάστημά τους για τα συμφέροντα και τις αξίες της Αμερικής και των συμμάχων της».

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι αναμένει από τη Ρωσία να τιμήσει τη συμφωνία του Μινσκ που έχουν στόχο να μπει τέλος στη διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία και να συνεργαστεί για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε περιοχές όπου τα συμφέροντά τους συμπίπτουν, κυρίως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, στο ζήτημα της Συρίας και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής όπου «η τρομοκρατία έχει απλώσει ρίζες».
Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Μόσχα.Ο Μάτις έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες κατά την οποία έδωσε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από «την ισχύ του διατλαντικού δεσμού».

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι δυνατό σήμερα να έχει κανείς εμπιστοσύνη στη Ρωσία ο Τζέιμς Μάτις απάντησε: «Το θέμα με τη Ρωσία είναι ότι πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο όπως αναμένει κανείς από κάθε λογικό έθνος σε αυτό τον πλανήτη».

«Δεν είμαστε σε θέση τώρα να συνεργαστούμε σε στρατιωτικό επίπεδο. Αλλά οι πολιτικοί ηγέτες μας θα συναλλαγούν και θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος», πρόσθεσε ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μάτις είπε: «Αυτή τη στιγμή, θα έλεγα απλώς πως δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες είτε ότι αναμίχθηκαν, είτε ότι προσπάθησαν να αναμιχθούν σε έναν αριθμό εκλογών στις δημοκρατίες».

Ο Μάτις είχε πει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τετάρτη πως η συμμαχία πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά τις πιθανότητες αποκατάστασης μιας σχέσης συνεργασίας με τη Μόσχα και να διασφαλίσει ότι οι διπλωμάτες της θα «διαπραγματευθούν από θέση ισχύος».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μια λακωνική απάντηση από τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Οι προσπάθειες να οικοδομηθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία από θέση ισχύος θα ήταν ανώφελες», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Μάτις ανταπάντησε: «Δεν χρειάζεται καθόλου να απαντήσω στη ρωσική δήλωση. Το ΝΑΤΟ συμβόλιζε πάντα τη στρατιωτική ισχύ και προστασία των δημοκρατιών και των ελευθεριών που σκοπεύουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».
Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή Τραμπ εντάθηκαν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη προσέγγιση του νέου προέδρου με τη Μόσχα, ενώ πληροφορίες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας που μιλούσαν για διασυνδέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία.Εν τω μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε για «αποκατάσταση του διαλόγου» ανάμεσα στις ρωσικές και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Στο πιο υψηλό επίπεδο πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνεργασία στον τομέα κατά της τρομοκρατίας με τους ξένους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια μιας τελετής ενώπιον αξιωματούχων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), προσθέτοντας ότι επιθυμεί «την αποκατάσταση του διαλόγου με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ».
«Δεν είναι δικό μας λάθος αν διακόπηκε και δεν αναπτύχθηκε», διευκρίνισε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι «προφανές πως στον τομέα της μάχης κατά της τρομοκρατίας, όλες οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να συνεργαστούν».

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ