Γαλλία προς Τραμπ: Μόνη επιλογή η λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύθηκε στις: 16 Φεβρουαρίου 2017, 20:57
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό δηλώνει ότι η θέση των ΗΠΑ στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη είναι «πολύ συγκεχυμένη και ανησυχητική», μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ της G20 στη Βόννη και στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ που απομακρύνουν τις ΗΠΑ από την εδώ και δεκαετίες δέσμευση της Ουάσιγκτον στη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.«Θέλησα να του υπενθυμίσω μετά τη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του [Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν] Νετανιάχου ότι για τη Γαλλία δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προοπτική των δύο κρατών» υπογράμμισε.

«Η άλλη επιλογή [σ.σ. χωρίς την επιλογή των δύο κρατών] στην οποία αναφέρθηκε ο Τίλερσον δεν είναι ρεαλιστική, δίκαιη ή ισορροπημένη» σημείωσε ο Ερό, κάνοντας λόγο για μια «πολύ συγκεχυμένη και ανησυχητική» θέση.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε σε ποια άλλη επιλογή αναφέρθηκε ο Τίλερσον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απομάκρυνε την Τετάρτη τις ΗΠΑ από την πάγια έως σήμερα πολιτική της λύσης των δύο κρατών όσον αφορά το Παλαιστινιακό, θέση που αποτελούσε επί δεκαετίες το θεμέλιο λίθο της αμερικανικής και διεθνούς διπλωματίας στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή.

«Η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την «επίσημη πρώτη» στον Λευκό Οίκο.

«Εξετάζω τα δύο κράτη και το ένα κράτος» είπε πλάι στον Νετανιάχου. «Μου αρέσει εκείνη [η λύση] που αρέσει και στις δύο πλευρές. Μου κάνουν και τα δύο» ανέφερε.

Αναφορικά με το θέμα της Ρωσίας ο Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε ότι είναι ευτυχής καθώς άκουσε τον Αμερικανό ομόλογό του να λέει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση θα αρθούν μονάχα όταν καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Θεωρώ ότι υπήρξε λίγο περισσότερο ακριβής ακόμα κι αν έκρινα ότι στο Μεσανατολικό ήταν πολύ συγκεχυμένος και ανησυχητικός» είπε ο Ζαν Μαρκ Ερό στους δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, την επομένη των δηλώσεων Τραμπ, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να στηρίζουν την λύση των δύο κρατών για την επίλυση του Μεσανατολικού.

«Καταρχάς, η λύση των δύο κρατών είναι αυτή που υποστηρίζουμε. Όποιος επιθυμεί να ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την λύση των δύο κρατών, κάνει λάθος» είπε η Χέιλι μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη.

«Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τη λύση των δύο κρατών, αλλά είμαστε επίσης ανοιχτοί και σε νέες ιδέες» προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό, ΑΠΕ/Reuters

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ