ΕΛΛΑΔΑ

Το Ίδρυμα Vodafone ξεκινά πρόγραμμα STEM για μαθητές της Περιφέρειας

Το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «SciCo» (ScienceCommunication), σχεδίασε και υλοποιεί σε πόλεις της Περιφέρειας το Πρόγραμμα «STEMpoweringYouth».

Το Πρόγραμμα δημιουργεί εργαστήρια STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) με εκπαιδευτικό εξοπλισμό που συνδέεται με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου. Ως στόχο έχει  την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τη διάχυση της γνώσης στους μαθητές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων, αλλά και την ενθάρρυνση για πειραματικό σχεδιασμό και κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ζητημάτων της καθημερινότητας.

Μέσα από το πρόγραμμα «STEMpoweringYouth», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, το Ίδρυμα Vodafone επιδιώκει να φέρει την Καινοτομία στην Τοπική Κοινωνία, αναγνωρίζοντας την τρέχουσα ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών εκπαίδευσης σε περιοχές της χώρας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φαινόμενα όπως χαμηλοί δείκτες καινοτομίας, χαμηλές σχολικές επιδόσεις, πρώιμη σχολική εγκατάλειψη και εκπαιδευτική ανισότητα.Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη στη Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη) και στα Δωδεκάνησα (Ρόδος και Κάλυμνος), με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων (tablets και smartphones) και εφαρμογών, ενώ τα μαθήματα έχουν διάρκεια οκτώ εβδομάδες.

Τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές να ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM, και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά μαθαίνουν μεταξύ άλλων:

  • Να κατασκευάζουν το δικό τους τηλεσκόπιο, ενώ παρακολουθούν σε ψηφιακή πλατφόρμα σενάριο αστρονομίας για τις τροχιές των πλανητών.
  • Τα βήματα που ακολούθησε o Γαλιλαίος επάνω σε ψηφιακή πλατφόρμα κάνοντας χρήση του ψηφιακού πλανητάριου Stellarium (site)
  • Τις δυνατότητες του Arduino κατανοώντας τη λογική του προγραμματισμού και της συνδεσμολογίας ενός κυκλώματος.
  • Τη λειτουργία και τη δημιουργία του GPS, επάνω σε ψηφιακή πλατφόρμα, με παραδείγματα συντεταγμένων από δορυφόρους και εύρεση σημείων μέσω διαδραστικού χάρτη.

Παράλληλα, το πρόγραμμα «STEMpoweringYouth» δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας να εκπαιδευτούν περαιτέρω σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και να δημιουργήσουν μεταξύ τους μια κοινότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών, μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας. Ταυτόχρονα, ενισχύονται και τα τοπικά σχολεία, μέσα από τη δημιουργία εργαστηρίων τα οποία βασίζονται σε οικονομικά υλικά που είναι σχεδιασμένα, ώστε να εξυπηρετούν το αναλυτικό πρόγραμμα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις