Γερμανική έρευνα με στόχο ιμάμηδες που «κάρφωναν» υποστηρικτές του Γκιουλέν

Δημοσιεύθηκε στις: 15 Φεβρουαρίου 2017, 17:28
Οι γερμανικές Αρχές σε δύο κρατίδια ερεύνησαν διαμερίσματα ιμάμηδων του τουρκικού ισλαμικού ιδρύματος Ditib που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία -οι κατηγορίες τούς θέλουν να κατέδιδαν υποστηρικτές του Γκιουλέν στην Άγκυρα. Η γερμανική έρευνα μπορεί να προτεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, ενώ ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει εκ νέου πως το εν λόγω ίδρυμα «πρέπει να κόψει το νήμα» με το τουρκικό κράτος.

Οι έρευνες έγιναν με εντολή της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel, στόχος ήταν στελέχη της τουρκικής ισλαμικής ένωσης Ditib που κατηγορούνται ότι κατέδιδαν στις τουρκικές υπηρεσίες θρησκευτικών υποθέσεων -που ουσιαστικά υπάγονται απευθείας στον πρόεδρο Ερντογάν- μέλη της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία αλλά και γερμανούς δασκάλους.

Θεωρείται ότι τουλάχιστον 13 ιμάμηδες στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία είχαν συλλέξει και διαβιβάσει στοιχεία για 33 πρόσωπα και 11 ιδρύματα στην Άγκυρα, όπως είχαν αναφέρει προηγουμένως οι κρατιδιακές αρχές στο Κοινοβούλιο του Ντύσελντορφ. Για τη Ρηνανία-Παλατινάτο, η υπόθεση φέρεται να αφορά άλλους τρεις ιμάμηδες.

Το Ditib είχε βάλει συγκεκριμένα στόχο, υποστηρίζεται, υποστηρικτές του δικτύου του Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου. Ο Γκιουλέν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ που από υποστηρικτής έχει μετατραπεί στον «υπ’ αριθμό ένα» εχθρός του Έρντογάν, αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το Ditib είχε δεχθεί επικρίσεις ήδη από το καλοκαίρι για «αποκλεισμό» γκιουλενιστών και για κηρύγματα εναντίον τους από ιμάμηδες που προσκαλούνταν από την Τουρκία.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ