Θωμάς Ρετσιάνης

To σώσαμε κ. Λαζόπουλε;

Του Θωμά Ρετσιάνη

Η ιστοσελίδα altsantiri.gr, με αξιοπρόσεκτο ζήλο αναπαράγει και παρουσιάζει δηλώσεις επιστημόνων εγνωσμένου κύρους, όπως ο κ. Σιμόπουλος και η κ. Αντωνιάδου (επιστήμονας της nasa), στην προσπάθειά του να υποστηρίξει πως το εγχείρημα της ίδρυσης ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας έχει ουσιαστική σημασία και όφελος και πως οι αντιδράσεις σε social media κτλ είναι υπερβολικές και προέρχονται από ανενημέρωτους μη ειδικούς, μερικοί εκ των οποίων κάνουν απλώς πλάκα – σχολιάζουν οι μικροί τα μεγάλα – και άλλοι υποκινούνται από σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν το κύρος της κυβέρνησης.

Το altsantiri του κ. Λαζόπουλου. Του κ.Λαζόπουλου, του σατιρικου καλλιτέχνη. Του κ.Λαζόπουλου, του σύγχρονου Αριστοφάνη. Του κ.Λαζόπουλου που υποστήριζε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης σάτιρας,ως θεμέλιου συστατικού μίας υγιούς δημοκρατίας. Και καλά έκανε. Ας υπενθυμίσω λοιπόν μία πολύ καλή στιγμή του, ως σατιρικού σχολιαστή.

Είχε πει για τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός: “O Γιωργάκης το Harvard το τελείωσε, το δημοτικό όμως το τελείωσε;”. Πολύ καλό, πράγματι! Όμως, σκέψου να υπήρχε τότε μία ιστοσελίδα, η οποία θα φιλοξενούσε συνεντεύξεις των δασκάλων του Γιωργάκη στο δημοτικό, που θα λέγανε πόσο άριστος μαθητής ήταν, τι προκοπή και τι χάρη.

Και άλλους τόσους ειδικούς, καθηγητές και συμμαθητές, που θα μαρτυρούσαν αβίαστα πόσο καλός ήταν και εξακολουθεί να είναι ο Γιωργάκης. Αστείο. Η σάτιρα είναι καλή όταν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αλλιώς μιλάμε για κακόγουστο αστείο ή αν θες για προσπάθεια μείωσης ενός ατόμου ή μιας πράξης, για κακόβουλο σχολιασμό. Άρα και στις δύο περιπτώσεις, η σάτιρα πέτυχε γιατί υπήρχε υπόβαθρο. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις και αναλύσεις. Αρκεί η αίσθηση.

Τώρα, γιατί ο κ. Λαζόπουλος αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει αυτό. Μια εξήγηση είναι γιατί ξέχασε. Μια άλλη είναι γιατί πρέπει να ξεχάσει. Μπορεί και να ζηλεύει, γιατί χάνει πράγματι την ιστορική συγκυρία να φτάσει την τέχνη του στο ανώτερο σημείο, μιας και τέτοιο υλικό θα μπορούσε στα χέρια ενός ικανού και έξυπνου καλλιτέχνη να γίνει ένα διαμάντι σατιρικού σχολιασμού. Ο λόγος για τον οποίο δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία αυτή, μένει να αποδειχθεί.

Τέλος πάντων, η σάτιρα υπάρχει και χωρίς τον κ. Λαζόπουλο, η ανάγκη για την απλή έστω πλάκα που μπορεί να κάνει κάποιος, μπορεί να ξεπεράσει δεσμεύσεις και ιδεοληψίες. Κάποιοι από τους Μήτσους σου κ. Λαζόπουλε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και χωρίς εσένα.

Και κυρίως, σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε πως ακόμα υπάρχει μια μερίδα κόσμου που είναι ικανή να διακρίνει το ουσιώδες, το αστείο, τη σχέση μεταξύ τους και γενικότερα τη μεγάλη εικόνα. Και θα επικαλεστώ εδώ και έναν άλλο εταίρο του καθεστώτος ,τον υπουργό Ζουράρι, ο οποίος είχε πει κάποτε πως η πιο σπουδαία ελληνική λέξη είναι η διάκριση. Και καλά έκανε.

Τότε. Παλιά .Τότε που μπορούσε ο κ. Λαζόπουλος να κάνει σάτιρα και ο κ.Ζουράρις να φιλοσοφεί.

Υ.Γ . σαφώς και η Ελλάδα πρέπει να έχει διαστημική υπηρεσία,όπως άλλωστε ήδη έχει δομές σε πανεπιστήμια, πολυτεχνεία, στρατό, ερευνητικά ινστιτούτα κτλ που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με το διάστημα και συμμετέχει σε αντίστοιχες υπηρεσίες και ινστιτούτα της Ευρώπης.

Εντάξει κ. Λαζόπουλε, το σώσαμε;

* Ο Θωμάς Ρετσιάνης είναι Ιατρός, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες