ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αποστόλου στο onlarissa.gr: Θα πάω στα μπλόκα εάν διασφαλιστούν συνθήκες για ειλικρινή διάλογο

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί τα επικείμενα αγροτικά μπλόκα εφόσον διασφαλιστούν οι συνθήκες για έναν ειλικρινή διάλογο “χωρίς γεγονότα που αμαυρώνουν την πορεία του αγροτικού κινήματος” εκφράζει μιλώντας αποκλειστικά στο onlarissa.gr, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου επιμένει ότι με το νέο φορολογικό θα επιβαρυνθεί μόνον το 5% των αγροτών, προαναγγέλλοντας παράλληλα μηδενικές φορολογικές δηλώσεις αλλά και επιστροφές 65 εκ. ευρώ περίπου στους υπόλοιπους.

Για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο “διορθώνει” την αρχική εκτίμηση για 120 εκ. ευρώ για τις εκκρεμότητες του ’13 και του ’14, μιλώντας πλέον για 155-160 εκ. ευρώ.

Πετάει το γάντι στους αγρότες που αμφισβητούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική ζητώντας τους να απαντήσουν εάν “θέλουν τις επιδοτήσεις που εισπράττουν”, ενώ τέλος, ενόψει των κινητοποιήσεων, προειδοποιεί πως “η Ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή που βρίσκονται οι αγρότες”.

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο  

Τα αιτήματα των αγροτών πλέον έχουν τεθεί σε μία περισσότερο ρεαλιστική βάση σε σχέση με το παρελθόν, εστιάζοντας στα απολύτως απαραίτητα. Στο τι και πώς εισπράττουν, στο τι πληρώνουν και στο πώς θα παράξουν.

Επειδή θέλω να μιλάω πάντα τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα σας λέω ότι μέχρι και το 2014 είχαμε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%. Άρα λοιπόν με δεδομένο το καθαρό αγροτικό εισόδημα της τελευταίας χρονιάς του 2015, ανέρχεται στα 1,2 δις, αυτό σημαίνει με 13% φόρους άνω των 179-180 εκ. ευρώ. Αυτό που πλήρωσαν το 2016 με τις πρώτες παρεμβάσεις που κάναμε σχετικά με τις ενισχύσεις κλπ, ήταν 152 εκ. ευρώ.

Ερχόμαστε τώρα και λέμε ότι το 2017 που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, το 95% των αγροτών που δηλώνει εισόδημα μέχρι 9.000 – 9.500 ευρώ, δε θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Αντίθετα περίπου 65 με 66 εκ. ευρώ που έχουν πληρώσει προκαταβολή τα προηγούμενα χρόνια, θα τους επιστραφεί πίσω.

Θα πληρώσουν όσοι έχουν πάνω από 10.000 εισόδημα. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου το 5%, που θα δώσει φόρους γύρω στα 120 εκ. ευρώ, χωρίς να βάλω τις προκαταβολές που είναι ένα ποσό που θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, η μεγάλη μάζα των αγροτών δε θα επιβαρυνθεί. Αντίθετα θα έχουν επιστροφές φόρου.

Όμως, όταν συζητούσαμε πέρυσι και θέλω να το υπενθυμίσω σε αυτούς που ηγούνται των κινητοποιήσεων, έλεγαν όλοι ότι πρέπει να γίνει ένας συσχετισμός φορολογικού – ασφαλιστικού. Εμείς λέγαμε “ναι” θα επιχειρήσουμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο, εξασφαλίζοντας σε εσάς ότι δε θα έχετε καμία επιβάρυνση.

Δεν είναι λίγο “τσουχτερός” όμως αυτός ο συσχετισμός με το ασφαλιστικό τώρα για κάποιους αγρότες; Είναι δίκαιο να πληρώνει κάποιος δεκάδες χιλιάδες ευρώ;

Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση πλέον σε σχέση με τα ισχύοντα προηγούμενα, όταν έχουμε και μεταβατικότητα που κρατά πέντε χρόνια κι όταν έχουμε σημείο αναφοράς το 70% του κατώτατου μισθού.

Η πληρωμές είναι ένα άλλο νευραλγικό σημείο στο οποίο εστιάζουν οι αγρότες…

Το 2016 είναι η χρονιά που μπήκε τάξη που δεν υπήρχε σε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές.

Υπήρξαν όμως αγρότες που έμειναν απλήρωτοι λόγω λαθών του συστήματος…

Κοιτάξτε κ. Ράιδε, όταν προσπαθείς να βάλεις σε τάξη μία διαδικασία από το 2008 και το 2009 μέχρι σήμερα και καταλήγεις στα 3,7 δις – ρεκόρ πληρωμών από καταβολής ΚΑΠ – είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Το πρώτο τρίμηνο θα τα λύσουμε όλα, όμως η τάξη θα μπει σε κάθε περίπτωση. Θα ξέρει ο αγρότης ότι τέλος της χρονιάς θα έχουν πληρωθεί όλα αυτά που δικαιούται.

Για το αγροτικό πετρέλαιο ανακοινώσατε ένα ποσό για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το 2014. Ωστόσο να νούμερα δε βγαίνουν και κάποιοι αγρότες λένε ότι “ξαναγράφετε τα μαθηματικά”…

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε. Ήδη γίνεται η διαδικασία από τη γενική γραμματεία εσόδων. Εγώ έλεγα κατ’ αρχήν 130 εκ., ο λογαριασμός όμως βγαίνει στα 155 – 160 εκ. ευρώ. Ότι αφορά σε επιστροφές από τον ειδικό φόρο πετρελαίου θα πληρωθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμβεί. Τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί.

Δεν έχουν αλλάξει δηλαδή μονομερώς από το υπουργείο οι συντελεστές υπολογισμού της επιστροφής του φόρου για τα παρελθόντα έτη…

Όχι. Αυτά που χρωστούσαμε και οφείλαμε θα τα αποδώσουμε. Πρέπει όμως εδώ, να δούμε και κάποια ζητήματα που μπαίνουν από πλευράς αγροτών, χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται. Και εξηγούμαι: Θέλουν ή όχι τις ενισχύσεις; Είναι ξεκάθαρο το ερώτημα. Οι ενισχύσεις αυτές προέρχονται από μία Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία διέπεται από συγκεκριμένους κανονισμούς. Δεν κάνουμε εμείς ότι θέλουμε. Εφαρμόζουμε τους κανονισμούς. Τις θέλουμε λοιπόν ή όχι;

Ξέρουμε όλοι ότι πάνω από το 50% του εισοδήματος των αγροτών είναι οι ενισχύσεις. Θα μου πείτε “μας τα έχουνε πάρει”. Κι εκεί υπάρχει ένα λάθος. Είμαστε οι πιο ευνοημένοι ως χώρα σε σχέση με το τι δίνουμε και το τι παίρνουμε. Για κάθε ένα ευρώ που δίνουμε, παίρνουμε πολλαπλάσια. Εμείς λαμβάνουμε 500 ευρώ ανά εκτάριο ενίσχυσης, όταν ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών είναι 260 ευρώ. Άρα λοιπόν, αυτά, πρέπει να γίνουν κατανοητά.

Στη Θεσσαλία ούτε ένα κιλό βαμβάκι δε μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρξουν ενισχύσεις. Διότι ο ανταγωνισμός με τον Αιγύπτιο βαμβακοπαραγωγό είναι άνισος…

Κατανοώ πως αυτή τη στιγμή απαντάτε σε συγκεκριμένη μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών που έχουν μία παγιωμένη θέση απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Έχουμε μία δεδομένη κοινή αγροτική πολιτική και προσπαθούμε με προτάσεις που καταθέτουμε. Προσπαθούμε να κατευθύνουμε ένα μέρος των ενισχύσεων με βάση την πολιτική που θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Το ζήτημα που μπαίνει εδώ, είναι ο προσδιορισμός του επαγγελματία αγρότη…

Εδώ υπάρχει κάτι που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Το αγροτικό εισόδημα δηλαδή κάποιου να είναι 50,01%. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πετάμε τους υπόλοιπους. Τους θέλουμε. Ίσα – ίσα. Είδατε πως την εξισωτική την πήρε πάρα πολύς κόσμος που ασχολείται.

Εκείνοι που το αγροτικό τους εισόδημα ανέρχεται στο 49,9% τι θα κάνουν κ. Υπουργέ; Θα χάσουν τις επιδοτήσεις;

Όχι. Απλώς δε θα έχει τα ιδιαίτερα οφέλη που θα έχουν οι υπόλοιποι, για παράδειγμα στη φορολογική διαχείριση. Αυτός που έχει άλλο επάγγελμα, το αντίστοιχο εισόδημα θα φορολογηθεί διαφορετικά.

Με τους νέους αγρότες τι συμβαίνει; Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για έλλειψη κινήτρων και σχεδιασμού…

Υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα δικαιώματα των νέων αγροτών. Τα βρήκαμε αυτά τα προβλήματα διότι δε μπορεί την ίδια ώρα που μεταβιβάζονται δικαιώματα στους αγρότες, να μεταβιβάζεται η χρήση των εκτάσεων. Πρέπει να μεταβιβαστεί και η κυριότητα. Τα βρήκαμε αυτά και βρήκαμε τους αγρότες να στερούνται ειδικά δικαιώματα.

Μέσα στην πρόταση που έχουμε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, έγινε αποδεκτό στη συνάντηση που είχαμε με τον αρμόδιο επίτροπο και στα πλαίσια της αναθεώρησης που θα γίνει το 2017 θα λυθεί το πρόβλημα.

Προκηρύσσουμε ένα μέτρο τώρα που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης στους νέους αγρότες. Θα δώσουμε σε πάνω από 12.000 νέους αγρότες ποσά από 17.000 έως 24.000 ευρώ για την εγκατάσταση στον αγροτικό χώρο.

Έχουμε άλλα μέτρα που αφορούν την κατάρτιση των νέων αγροτών και σχέδια βελτίωσης για τους νέους αγρότες, γιατί η ουσία δεν είναι να βοηθήσουμε τον αγρότη να εγκατασταθεί μόνο, αλλά και να μπει σε μία διαδικασία που να έχει ένα βιώσιμο εισόδημα.

Τι λέτε στους αγρότες που από την ερχόμενη Δευτέρα βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους;

Έχω να τους πω κατ’ αρχήν πως είναι δικαίωμά τους. Αυτοί θα αποφασίσουν και πως θα βγουν και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Οι Έλληνες αγρότες έχουν προβλήματα όπως έχουν και οι Ευρωπαίοι αγρότες. Υπάρχει όμως από την άλλη πλευρά και μία Κοινή Αγροτική Πολιτική που τους στηρίζει. Γι’ αυτό αναγνωρίζει τα προβλήματά τους. Υπάρχει και η κυβέρνησή μας που τους στήριξε με συγκεκριμένα μέτρα.

Από εκεί και πέρα να έχουν υπόψη τους, ότι σε αυτό τον αγώνα που κάνουν, μέχρι σήμερα είχαν τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Η Ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή που βρίσκονται οι αγρότες. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη.

Θα πάτε προσωπικά στα μπλόκα;

Το να πάω στα μπλόκα για να γίνει μία συζήτηση στη διαδικασία των μπλόκων, όλοι αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει καμία συζήτηση. Δεν είναι ότι αρνούμαι, διότι εγώ έχω υποστεί και χειρότερα πράγματα. Αν μου διασφαλιστεί ότι θα γίνει ένας ειλικρινής διάλογος χωρίς γεγονότα που αμαυρώνουν την πορεία του αγροτικού κινήματος, είμαι παρών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις