ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κόκκαλης στο onlarissa.gr: Πηγαίνω και θα συνεχίσω να πηγαίνω στα «μπλόκα» της παραγωγής αγροτικού πλούτου

Μία μόλις εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη έναρξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης ανοίγει τα χαρτιά του, σε αποκλειστική συνέντευξη στο onlarissa.gr

Ο κ. Κόκκαλης μιλά για το βαρύ “φορτίο” που επωμίστηκε ως Λαρισαίος στο υπουργείο, για τα σχέδιά του για τον πρωτογενή τομέα και τη Λάρισα, αλλά στέλνει και σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις τονίζοντας πως “πηγαίνει και θα συνεχίσει να πηγαίνει στα “μπλόκα” της παραγωγής αγροτικού πλούτου”, γιατί όπως σημειώνει “οι συζητήσεις με τους αγρότες είναι εποικοδομητικές και προς όφελός τους και θα συνεχίσω να βρίσκομαι κοντά τους.”

 Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο 

Για Λαρισαίο πολιτικό, το χαρτοφυλάκιο της αγροτικής ανάπτυξης φαντάζει με ηλεκτρική καρέκλα. Τι σκεφτήκατε πριν αποδεχθείτε την πρόταση του πρωθυπουργού;

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή δοκιμαζόμαστε όλοι, πολίτες και πολιτικοί. Σήμερα όλα τα Υπουργεία είναι ηλεκτρικές καρέκλες και όπως είπα στην ανάληψη των καθηκόντων μου έτσι αναφέρω και τώρα, πως μαζί με τους αγρότες θα παλέψουμε με συνέπεια, ειλικρίνεια και διάθεση προσφοράς ώστε ο πρωτογενής τομέας να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Ο αγροτικός πληθυσμός βεβαίως χρειάζεται προοπτική και μέριμνα για το αύριο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πόση ευελιξία μπορεί να σας δοθεί ώστε να κάνετε πράξη πολιτικές που επιθυμείτε, μέσα στον «στενό κορσέ» των μνημονίων;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ως πρωταρχικό στόχο την αγροτική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Παρά τις δεσμεύσεις από τις δανειακές υποχρεώσεις που είναι συγκεκριμένες και υπαρκτές, έγινε επανασχεδιασμός του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), ώστε η αγροτική δραστηριότητα να αποδίδει ένα αξιοπρεπές εισόδημα σε όσους επιλέξουν να ζουν στην ύπαιθρο. Ο πρωτογενής τομέας, αποτελεί βασικό εργαλείο στο νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής το οποίο στηρίζεται στις συνεργασίες των αγροτών, το σχεδιασμό της παραγωγικής διαδικασίας και αφετέρου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Προτεραιότητά μας στο ΥπΑΑΤ είναι η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), από όπου ούτε ένα ευρώ δε πρέπει να πάει χαμένο.

Ιεραρχώντας τα, ποια είναι εκείνα τα σημεία στα οποία θα εστιάσετε κατά τη θητεία σας; Τι θέλετε οπωσδήποτε να αφήσετε ως παρακαταθήκη;

Κύριο μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας αποτελούν οι συνεργασίες των παραγωγών, προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο στη μείωση του κόστους παραγωγής. Στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία και τη λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών και τις επόμενες μέρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θεσπίζει το πλαίσιο της συγκρότησης των ομάδων παραγωγών.

Ένας ακόμη στόχος είναι η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Η ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων πρέπει να συνδυαστεί με την ποιότητα. Ανταγωνιστικό προϊόν είναι το προϊόν στο οποίο επενδύουμε καινοτομία και ονομασία προέλευσης. Οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου ως προς την κατεύθυνση αυτή είναι συνεχείς και στοχεύουν στη διεύρυνση της χρήσης των τοπικών ποικιλιών για επάρκεια βασικών προϊόντων και περιορισμό εισαγωγών. (να μειωθούν οι εισροές)

Μία ακόμη προτεραιότητα αποτελεί η Εκπαίδευση και η Ενημέρωση των αγροτών. Σε αυτό το στόχο, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Ινστιτούτο Γεωτεχνικών Επιστημών που διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας στην πρωτογενή παραγωγή. Στο νέο ΠΑΑ υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την Κατάρτιση  των Νέων Γεωργών, (ακόμα και αυτών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου), ώστε να διασφαλιστεί η επαγγελματική ικανότητα και επάρκειά τους.

Για την ιδιαίτερη πατρίδα σας τη Λάρισα, τι νομίζετε πως πρέπει να αλλάξει άμεσα στον πρωτογενή τομέα και τι θα επιδιώξετε εσείς;

Η Θεσσαλία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αγροτική παραγωγή. Διαθέτει φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που μέσα από συνεργασίες παράγονται πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εν γένει ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και των εξαγωγών.

Το κρίσιμο στοίχημα για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στον Κάμπο αποτελούν η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω της εύρυθμης λειτουργίας των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανανέωση του αγροτικού δυναμικού της περιοχής.

Όλη η Χώρα συγκεντρώνει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που οφείλει να τα αξιοποιήσει. Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε τη βούληση να δουλέψουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, αλλά με την αποτελεσματική συνεργασία και τη συνέργεια των παραγωγών.

Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε περίοδο «αναβρασμού» στις τάξεις των αγροτών, εσείς επισκέπτεστε διαρκώς αγροτικές περιοχές…

Με την τοποθέτησή μου ως Υφυπουργός στο ΥπΑΑΤ, πραγματοποιήθηκε μέσα στο Νοέμβρη, σύσκεψη στη Λάρισα με όλους τους φορείς του πρωτογενούς τομέα, η οποία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Εκεί, ανέφερα στους εκπροσώπους των φορέων πως θέλω τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους δίπλα μου, να ακούσω τα προβλήματά τους, με ειλικρινή συνεργασία των δύο πλευρών θεμέλιο για την περαιτέρω αντιμετώπισή τους. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι εργαζόμαστε σκληρά και στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, έναν από τους βασικούς πυλώνες παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου.

Θα πηγαίνατε στα αγροτικά μπλόκα και για ποιο λόγο;

Πηγαίνω και θα συνεχίσω να πηγαίνω στα «μπλόκα» της παραγωγής αγροτικού πλούτου και της κτηνοτροφίας, όπως στα σφαγεία Ελασσόνας, την Καρίτσα την Ομάδα Παραγωγών Κάστανου, τη Νίκαια αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Από τις επαφές μου με τον αγροτικό κόσμο διαπιστώνω ότι οι αγρότες έχουν ελλιπή ενημέρωση των νέων προγραμμάτων του Υπουργείου. Οι συζητήσεις μαζί τους είναι εποικοδομητικές και προς όφελός τους και θα συνεχίσω να βρίσκομαι κοντά τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις