Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της Γενεύης

Δημοσιεύθηκε στις: 13 Ιανουαρίου 2017, 16:32
Τις προϋποθέσεις για τη ριζική διαφοροποίηση των συνθηκών ασφάλειας που ίσχυαν το 1960 δημιουργεί το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο αλλά και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυρπιακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης στη Γενεύη.«Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόθεση των συμμετεχόντων να εξεύρουν μια κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον, νομίζω ότι δημιουργεί τις προοπτικές αλλά και αποτελούν όρους εντολής, αν θέλετε, προς την ομάδα των εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστούν νέες μορφές αποδεκτές και διαφοροποίηση ριζικά των όσων ίσχυαν με βάση τις εγγυήσεις του 1960» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

 
«Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αφήνει νικητές και ηττημένους, αν
θέλουμε να είναι διαρκείας και βιώσιμη. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή» προσέθεσε.
Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την 1η Δεκεμβρίου ο ίδιος έλαβε «την απόφαση ευθύνης» προκειμένου να πετύχει δύο στόχους: Την αποτροπή ενός παρατεταμένου αδιεξόδου με απρόβλεπτη την παραπέρα πορεία του διαλόγου και να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά και ιδιαίτερα της τουρκικής πλευράς όσον αφορά τα ουσιώδη κεφάλαια του εδαφικού και του θέματος ασφαλείας και εγγυήσεων.Για τις συνομιλίες
Στόχος, υπογράμμισε ο κ. Ν. Αναστασιάδης, είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά όχι σε θέματα αρχών. Εξάλλου, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στις συνομιλίες. Και στο ερώτημα αν θα εξελιχθούν παράλληλα, η διεθνής Διάσκεψη και οι δικοινοτικές συνομιλίες, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, με την επισήμανση ότι «και τα δύο θα προσδώσουν δυναμική».

Για τα θέματα ασφαλείας -εγγυήσεων
Κληθείς από το ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Κύπριος Πρόεδρος, να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ήταν αυτή που διασφάλισε την ειρήνη και πώς αυτές οι δηλώσεις συμβιβάζονται με τις εν εξελίξει συνομιλίες, ο κ. Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων είναι συνώνυμο της αστάθειας, εξ ου και η εκκρεμότητα στην Κύπρο. Αλλά, πέραν αυτού, «κρατείστε ό,τι είναι (σσ η Τουρκία) στο τραπέζι», σημείωσε με έμφαση. «Αν ήταν όπως τα λέει ο Τσαβούσογλου, δεν θα έπρεπε να είναι παρών» κατέληξε.

Για εδαφικό και χάρτες
Οι όποιοι χάρτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι «απολύτως ψευδείς»  κατά τη διατύπωση του Ν. Αναστασιάδη. Και αυτό γιατί τους είδαν μόνον έξι άνθρωποι: ο γγ του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, ο ηγέτης του Τουρκοκυπρίων και τρεις εμπειρογνώμονες -ένας από κάθε πλευρά. Το εύρος ανάμεσα στο 28,2% και στο 29,2% είναι κάτι που μπορεί να ικανοποιήσει τη Λευκωσία.

Για την εκ περιτροπής προεδρία

Δεν είναι στις προθέσεις της Λευκωσίας να συζητηθεί, εφόσον υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος θα γίνει αποδεκτή, διευκρίνισε ο κύπριος Πρόεδρος.

Για το ρόλο της ΕΕ

Η Φεντερίκα  Μογκερίνι  κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν εμπλέκεται στη συμφωνία, αλλά έχει λόγο αν η συμφωνία θα είναι συμβατή με τις πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ, παρατήρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τα περί διαφωνιών

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά, πως «ουδεμία διαφορά, ουδεμία διάσταση απόψεων» υπήρξε στις σχέσεις με την Αθήνα, αντιθέτως «είχαμε απόλυτα εναρμονισμένη πορεία και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τους κκ Τσίπρα και Κοτζιά». Τόνισε ακόμη, ότι οι προτάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν τον αιφνιδίασαν.

Για τη στάση των ελληνοκυπριακών κομμάτων

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις τους ο Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την κριτική. Ωστόσο, «εναπόκειται στο λαό να κρίνει και εμένα και εκείνα» συμπλήρωσε.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ