Ο Σόιμπλε καλεί την ΕΚΤ να τερματίσει το QE φέτος

Δημοσιεύθηκε στις: 12 Ιανουαρίου 2017, 22:29
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος, έκρινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Παρασκευή, και πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση.«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης» που ασκεί, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο στη Süddeutsche Zeitung.

«Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι πιέσεις για τερματισμό του QE και σταδιακή αλλαγή πολιτικής εκδηλώθηκαν έντονα και στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, οι επικριτές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)εξέφρασαν την αντίθεσή τους, κατά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής ευρωτράπεζας, κατά την οποία οι αξιωματούχοι παρέτειναν τις αγορές ομολόγων παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Σε μια σπάνια ένδειξη ανοικτής αμφισβήτησης, τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου έδειξαν ότι «λίγα μέλη» ήταν αντίθετα και στις δύο προτάσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι αναφορικά με τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων και πέραν του Μαρτίου.

«Λίγα μέλη δεν μπορούσαν να στηρίξουν καμία από τις δύο εναλλακτικές που είχαν προταθεί, ενώ χαιρέτισαν την περιστολή των αγορών», έδειξαν τα πρακτικά.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ είχε προτείνει την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο με αγορές 60 δισεκ. ευρώ το μήνα ή έως τον Σεπτέμβριο με αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ. Εν τέλει υιοθετήθηκε η πρώτη επιλογή.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ