Μυτιλήνη: Οι πρόσφυγες από τη Μόρια δεν μπαίνουν στο αρματαγωγό «Λέσβος»

Δημοσιεύθηκε στις: 12 Ιανουαρίου 2017, 19:01

Παρά το γεγονός ότι το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έχει καταπλεύσει από χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν επειδή φοβούνται ότι θα τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία

Σε φιάσκο απο φαινεται καταλήγει η μεταφορά πεντακοσίων και πλεον μεταναστών απο το hotspot της Μόρια, στο αρματαγωγό πλοίο “Λεσβος” που κατέπλευσε στο νησι του Βορείου Αιγαίου προκειμενου να στεγάσει εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποιο τα τελευταία 24ωρα είχαν παραδοθεί στο έλεος του χιόνια που σάρωσε την ελληνική επικράτεια.

Μεχρι και πριν λίγη ώρα κανένας απο τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδας για να βρουν ενα καλύτερο αυριο στις χώρες της Ευρώπης, δεν ειχε εγκαταλείψει το παγερό hotspot της Μόρια. Παρά την ισχυρή βροχόπτωση που που έπληττε απο χθες το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης το νησί του Βορείου Αιγαίου, οι αρχές συνάντησαν την καθολική άρνηση των μεταναστών. Κι αυτο γιατί οι πρόσφυγες φοβήθηκαν ότι το πολεμικό πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν στην Τουρκία και όχι σαν κέντρο φιλοξενείας τους.

Τελικα μετανάστες μετά απο πολύωρες συζητήσεις με τους αρμόδιους της ελληνικής πολιτείας πείστηκαν να εγκαταλείψουν την Μόρια, με τη συμφωνία οτι θα μεταφερθούν σε σημεία του νησιού. Έτσι απο χθες το βράδυ εκατοντάδες άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία τα οποία τουα οδήγησαν σε ξενοδοχεία της περιοχής Λουτρόπολη Θερμής αλλά και στην Μυτιλήνη, οπου και πέρασαν τη χθεσινή τους νύχτα. Την μη επιβίβαση των μεταναστών στο αρματαγωγό πλοίο επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας σε ραδιοφωνική εκπομπή τονίζοντας οτι: ” δεν φτάνει που πήγε το πλοίο εκεί, πρέπει να πάνε και οι μετανάστες στο πλοίο”

Έτσι για άλλη μια φορά η λύςη ανάγκης που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την κριτική αλλά και να περιορίσει τις εικόνες ντροπής από την παγωμένη Μόρια έπεσε στο κενό αποδεικνύοντας την έλλειψη στρατηγικής στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Τελος εχει δρομολογηθεί η μετακίνηση περίπου 200 μεταναστών σήμερα και αύριο απο το hotspot της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Πηγή: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ