Κύμα συμπαράστασης στον γελοιογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη

Δημοσιεύθηκε στις: 12 Ιανουαρίου 2017, 21:03
Τo ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου έχει προκαλέσει η εκδίκαση της αγωγής του Πάνου Καμμένου κατά του γελοιογράφου, Ανδρέα Πετρουλάκη και της ενημερωτικής ιστοσελίδας Protagon, για άρθρο του που είχε δημοσιευτεί προ διετίας, με τίτλο «Πάνος Καμμένος. Έχουν αρχίσει να του μοιάζουν».Η αγωγή που εκδικάζεται σήμερα, Πέμπτη, αφορά σε άρθρο που ασκούσε κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος επέλεξε να αμυνθεί, όχι στον χώρο του δημοσίου διαλόγου, αλλά στα δικαστήρια. Έτσι, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι το αίτημα του υπουργού για εξοντωτική αποζημίωση ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Η στάση του κ. Καμμένου προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό διότι θεωρήθηκε προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, εκφοβιστική ενέργεια εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας.
Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφει μεταξύ άλλων: «Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Με δύο αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μίλησε για το θέμα και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».«Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της. «Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας είναι ισχυροί. Κάθε Ελληνας πολίτης έχει δικαίωμα να καταγράφει την άποψη του. Και κάθε Έλληνας πολιτικός έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, αν πιστεύει ότι θίγεται από ένα άρθρο. Ακόμα, και αυτός ο πολιτικός που έχει βασίσει όλη την πορεία του στα ψέματα, στο διχαστικό λόγο, στο μίσος. Ακόμα και αυτός ο πολιτικός που απαξίωσε και απαξιώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία καθημερινά. Η αγωγή εναντίον του Α. Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ. Καμμένου. Είναι απόπειρα εκφοβισμού όσων θέλουν να μιλούν ελεύθερα για τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, που θίγει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι μια ακόμη απόδειξη της καθεστωτικής λογικής που απέκτησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία» αναφέρει.

«Ξέρουμε πολύ καλά το μέγεθος της οικονομικής βλάβης που έχει υποστεί η χώρα. Αγωνιούμε καθημερινά να αποφευχθεί εθνική βλάβη. Η δίκη αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε το μέγεθος της θεσμικής βλάβης. Δεν είναι δίκη του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon, αλλά δοκιμασία της θεσμικής αντοχής του τόπου μας» γράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Facebook.

«Η αγωγή του υπουργού Καμμένου κατά του δημοσιογράφου Πετρουλάκη, με αίτημα την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης επιδιώκει σαφώς τον παραδειγματισμό και τον εκφοβισμό», ανέφερε ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές, ότι η πρόταξη της αντίληψης που θέλει την εξόντωση του αντιπάλου και την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης, αποτελούν συμπτώματα μιας πάσχουσας δημοκρατίας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε:  «Το πολίτευμα με τις θεσμικές του προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν την ελευθερία του λόγου και του τύπου, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό δεν έχει αποδεχτεί ο κ. Καμμένος, υπό την ανοχή του κ. Τσίπρα που στηρίζει με την σιωπή του την πρωτοφανή μήνυση κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη. Δεν έχουν λείψει η αλαζονεία και ο κυνισμός στην Μεταπολίτευση. Το πρωτοφανές εδώ, είναι η παντελής άγνοια, αν όχι αδιαφορία, για το θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία της χώρας, κάτι που αποτελεί μέρους του πυρήνα της ολοκληρωτικής σκέψης: η αντίληψη πως ο νικητής των εκλογών “είναι η χώρα”. Η μη αποδοχή της θεσμικής συγκρότησης του τόπου, όπως φάνηκε και σε αυτή την επιλογή των δύο ανδρών, πλήττει κατάφωρα το πολίτευμα και τους πολίτες της χώρας, στο όνομα των οποίων τάχα δρουν. Αποτελεί δε και βασικό αίτιο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης κ κρίσης αξιοπιστίας της χώρας».

«Ακραία» χαρακτήρισε από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του Πετρουλάκη και του Protagon, ο υπουργός Αμυνας.

«Υπό την ιδιότητά μου ως Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή, θεωρώ ότι ο ενάγων, ως κατ’ εξοχήν δημόσιο πρόσωπο, οφείλει να ανέχεται αξιολογικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς, όσο οξείς και εάν είναι αυτοί» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ