Οι… ιστορίες με την “Αριάδνη” στη Λάρισα και η έλλειψη της προσωπικής μας ευθύνης!

Δημοσιεύθηκε στις: 9 Ιανουαρίου 2017, 13:19

Για ακόμη μια φορά πριν από λίγες ημέρες ένας χιονιάς με το σαγηνευτικό όνομα “Αριάδνη” χτύπησε τη Λάρισα και την επομένη το πρωί- αφού είχαμε ήδη “στολίσει” τους μετεωρολόγους για τις προβλέψεις- θυμηθήκαμε το δήμαρχο που δεν καθάρισε έγκαιρα το δρόμο και δεν έριξε αλάτι στην αυλή μας καθώς εμείς ακόμη χουζουρεύαμε φορώντας τις παντόφλες.

Επίσης ξεχάσαμε εντελώς να δούμε αν έχουμε αλυσίδες και να τις φορέσουμε. Μας έφταιγαν οι παγωμένοι δρόμοι καθώς δεν μπορούσαμε να ξεμυτίσουμε. Όπως θα καταλάβατε σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με το δήμαρχο και με τον κρατικό μηχανισμό για την επέλαση του χιονιά. Θα ασχοληθούμε όμως με πραγματικά γεγονότα στην Λάρισα που είτε “φρέναραν”, είτε καθυστέρησαν τον κρατικό μηχανισμό αναίτια,είτε προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα, λόγω της έλλειψης της προσωπικής μας ευθύνης μπροστά σε ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο.

Η “Αριάδνη” του 2001

Η “Αριάδνη” μας έχει επισκεφτεί ξανά και μάλιστα με πιο άγριες διαθέσεις το 2001. Τότε η πόλη είχε βυθιστεί στο χιόνι και όλα ήταν παγωμένα. Οι μετακινήσεις ακόμη και μέσα στο αστικό κύκλο ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Εκείνη την εποχή καταγράφαμε ρεπορτάζ του τύπου “που είναι ο δήμαρχος να μας καθαρίσει την αυλή”, όταν τριγύρω γινόταν χαμός.

Όμως η εικόνα που ίσως σε πολλούς έχει μείνει είναι η “καρφωμένη” ανάρτηση με την ρόδα στα κιγκλιδώματα της γέφυρας της ΔΕΥΑΛ από ένα διερχόμενο Ι.Χ. Ήταν βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, έμενα δίπλα  στην ΔΕΥΑΛ. Από το παράθυρο του σπιτιού μου βλέπω ένα πισωκίνητο αυτοκίνητο χωρίς αλυσίδες, να “χορεύει” στο παγωμένο δρόμο, να χτυπά στα κιγκλιδώματα- αφήνοντας ενθύμιο ανάρτηση και ρόδα- να κάνει μια πιρουέτα και να σταματά καταμεσής στον έρημο δρόμο. Ο οδηγός εκνευρισμένος κατεβαίνει από το όχημα το κλοτσάει και φεύγει με τα πόδια αφήνοντας το αυτοκίνητο στη μέση! Δύο ημέρες μετά το πήρε η οδική βοήθεια ευτυχώς χωρίς κάποιος διερχόμενος να πέσει πάνω στο αυτοκίνητο.

Η “Αριάδνη” του 2008

Το 2008 ένα σφοδρό φαινόμενο με ισχυρή χιονόπτωση χτύπησε την Κοιλάδα των Τεμπών και ευτυχώς όχι την Λάρισα. Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που η Εθνική Οδός στα Τέμπη έκλεισε μέσα σε λίγη ώρα. Τα… γνωστά! Μια νταλίκα “δίπλωσε” στο Ευαγγελισμό και έτσι είχαμε ουρές χιλιομέτρων από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τρέξαμε όλοι να καλύψουμε το ρεπορτάζ. Όταν μαζί με τη αστυνομία φτάσαμε στη διπλωμένη νταλίκα ακούσαμε τον νταλικιέρη να φωνάζει : “Που είναι το ανύπαρκτο κράτος”. Με τον αστυνομικό να του απαντά: “Μόλις το “φρενάρατε” κύριε! Οι αλατιέρες είναι εγκλωβισμένες στην ουρά! Αλήθεια αλυσίδες φοράτε;”, τον ρώτησε. Φυσικά και δεν φορούσε.

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ γινόταν χαμός από περιστατικά και εγκλωβισμένους στην Εθνική οδό και δίπλα από,αυτή, η ΕΜΑΚ δέχεται κλήση για ένα εγκλωβισμένο όχημα 4Χ4 πιθανότατα λόγω του παγετού στο δρόμο Καλλιπεύκης- Γόννων. Μάλιστα η πληροφορία έλεγε πως υπήρχε μέσα σε αυτό οικογένεια. Αμέσως η ΕΜΑΚ στήνει επιχείρηση. Το ερπυστριοφόρο όχημα ξεκινά από τους Γόννους για να απεγκλωβίσει την οικογένεια. Όταν οι πυροσβέστες φτάνουν εκεί διαπιστώνουν ότι ο οδηγός του οχήματος δεν γνώριζε πως δούλευαν τα διαφορικά του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα  να κολλήσει!

Αν ακόμη πιστεύετε πως για ένα χιονιά ο πρώτος που φταίει είναι ο δήμαρχος να μου το πείτε…

Π.Γ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ