Από ψυκτικό αέριο πιθανότατα ο θάνατος της άτυχης μητέρας στα Everest

Δημοσιεύθηκε στις: 2 Δεκεμβρίου 2016, 09:53

Η διαφυγή αερίου και πιθανόν, φρέον ψυγείου, εξετάζεται ως πιθανότερη εκδοχή για την φονική έκρηξη με θύμα την 38χρονη λογίστρια στην πλατεία Βικτωρίας, από τους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Από ψυκτικό αέριο πιθανότατα ο θάνατος της άτυχης μητέρας στα Everest
Μία κακιά στιγμή από έναν μάστορα ήταν αρκετή για να χάσει τις αισθήσεις της από τους καπνούς και να βρεθεί νεκρή αρκετή ώρα αργότερα από τους πυροσβέστες. Η Βασιλική Παραστατίδου, η οποία εργαζόταν στην εταιρία τα τελευταία 15 χρόνια κρατώντας τα λογιστικά, βρισκόταν χθες στις 9.20 το πρωί στο υπόγειο του γνωστού καφέ την ώρα που ένας 41χρονος ψυκτικός εκτελούσε εργασίες σε ψυκτικά μηχανήματα.
Ξαφνικά προκλήθηκε φωτιά μπροστά στα χέρια του μάστορα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ήρθε η φονική έκρηξη φιάλης οξυγονοκόλλησης. Όσοι βρίσκονταν στο ισόγειο και υπόγειο του καταστήματος πρόλαβαν σε κατάσταση πανικού να βγουν έξω, εκτός από την άτυχη Βασιλική. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δεν πρόλαβαν χθες να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν αλλά έκαναν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τα αίτια της έκρηξης.
Ασφαλή συμπεράσματα για το τι προκάλεσε την έκρηξη, θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των εμπειρογνωμόνων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, στο χώρο δεν βρέθηκαν φιάλες υγραερίου και δεν υπήρχαν σωληνώσεις φυσικού αερίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάστορας προσπαθούσε είτε να κόψει είτε να κολλήσει σωληνώσεις που περιείχαν ψυκτικό υγρό (φρέον). Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπήρξε διαρροή ασετυλίνης από τη φιάλη οξυγονοκόλλησης. Το αέριο (ασετυλίνη) που διέρρευσε ήρθε σε επαφή με τον αέρα και τη φλόγα της φιάλης οξυγονοκόλλησης με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και στη συνέχεια έκρηξη της φιάλης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, γεγονός που κάνει τους πυροσβέστες να πιστεύουν ότι στο σημείο μπορεί να υπήρχαν και άλλες φιάλες οξυγονοκόλλησης που τυλίχτηκαν στις φλόγες και εξερράγησαν.
Ο ψυκτικός κάηκε στο πρόσωπο και στα χέρια και άρχισε να τρέχει προς την έξοδο φωνάζοντας στον κόσμο που βρισκόταν στο υπόγειο να απομακρυνθεί γρήγορα, πριν η διαρροή αερίου προκαλέσει την τραγωδία. Η 38χρονη λογίστρια δεν πρόλαβε να αντιδράσει λόγω της γρήγορης επέκτασης των καπνών στον κλειστό χώρο.
Ο 41χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ ακόμα τέσσερα άτομα νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες, ανάμεσά τους μία στρατιωτικός που έτυχε να περνάει από το σημείο, δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.
Από την Πυροσβεστική θα οριστεί πραγματογνώμονας για τη διερεύνηση των συνθηκών της έκρηξης, ενώ θα ελεγχθεί ο φάκελος πυρασφάλειας του καταστήματος για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ που αναφέρει ότι «επιβάλλεται να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και φυσικά να διερευνηθεί το κατά πόσο είχαν προβλεφθεί και τηρούνταν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβουν ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν».
Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι «η Βασιλική Παραστατίδου θα μείνει στη μνήμη όλων μας ως υπόδειγμα εργαζομένου, συζύγου και μητέρας. Το προσωπικό και οι συνεργάτες μας είναι συγκλονισμένοι. Θα προσφέρουμε κάθε συμπαράσταση στους τραυματίες. Από την πρώτη στιγμή έχουμε προσφέρει στις αρμόδιες Αρχές κάθε συνδρομή για τη διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού γεγονότος». Τη θλίψη για το θάνατο της Βασιλικής εξέφρασε με ανακοινώσεις του το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

ethnos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ