ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητές του ΑΠΘ διοργάνωναν παιδικά πάρτι με κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα

Οι καθηγητές με χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν στην έρευνα, διοργάνωναν πάρτι γενεθλίων για τα παιδιά τους σε γνωστή αλυσίδα «φαστ φουντ», αγόραζαν ηλεκτρικές συσκευές, πλήρωναν γεύματα των ίδιων ή κοντινών προσώπων τους, έκαναν ταξίδια στη Χαλκιδική κ.ά.

Παιδικά πάρτι με χρήματα που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ φαίνεται ότι έκαναν -μεταξύ άλλων- καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Ιδρύματος, όπως προκύπτει από τις έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών αναφορικά με τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Ως πρωταγωνιστές στη νέα υπόθεση κακοδιαχείρισης με επίκεντρο τον ΕΛΚΕ βρίσκονται τρεις πανεπιστημιακοί, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελέας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ και των οικονομικών επιθεωρητών, οι κατηγορούμενοι καθηγητές φέρονται ότι με χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν στην έρευνα, διοργάνωναν πάρτι γενεθλίων για τα παιδιά τους σε γνωστή αλυσίδα «φαστ φουντ», αγόραζαν ηλεκτρικές συσκευές, πλήρωναν γεύματα των ίδιων ή κοντινών προσώπων τους, έκαναν ταξίδια στη Χαλκιδική κ.ά.

Το «φαγοπότι» φαίνεται ότι στήθηκε από το 2007 έως το 2013, με τη ζημιά για το Πανεπιστήμιο να προσεγγίζει τις 100.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα παραστατικά που έχουν συλλέξει οι διωκτικές Αρχές βρέθηκαν κάποια στο όνομα εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ εκείνοι έλειπαν στο εξωτερικό.

Μετά την άσκηση της δίωξης, η δικογραφία θα διαβιβασθεί στην ειδική ανακρίτρια για εγκλήματα διαφθοράς, Βασιλική Ζώτου, ενώπιον της οποίας θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι τρεις πανεπιστημιακοί.

Η υπόθεση έρχεται στο «φως» λίγες ημέρες μετά τη δίωξη που παρήγγειλε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός σε βάρος δύο πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, δύο άλλοτε αντιπρυτάνεων του ίδιου Πανεπιστημίου και πρώην μελών της διοίκησης της επιτροπής ερευνητικών προγραμμάτων για άλλη υπόθεση κακοδιαχείρισης με επίκεντρο τον ΕΛΚΕ, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που χάθηκε κατά την πενταετία 2005-2010.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις