ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα”

Στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών Μουσείων της πόλης με αφορμή τον εορτασμό του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016» το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνει περιοδική έκθεση με τίτλο “Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία”.
Η έκθεση συγκεντρώνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προϊόντα παραδοσιακών ρωσικών τεχνικών καθώς και άλλα που αντανακλούν τον ρωσικό πολιτισμό και δίνουν μια εικόνα για το πώς ζούσαν οι Έλληνες εκεί, υιοθετώντας ήθη αλλά και άλλα στοιχεία της ρωσικής πραγματικότητας.
Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν σε Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, που τα έφεραν μαζί τους κατά τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, αλλά και σε ανθρώπους που τα απέκτησαν λόγω της αγάπης τους για τη ρωσική λαϊκή παράδοση και κουλτούρα.
Ξύλινα χοχλομά, σαμοβάρια, κεντήματα, πουπουλένιες μαντίλες, ματριόσκες, αντικείμενα αργυροχοΐας, πορσελάνες γκζελ, μεγάλος αριθμός από πίνακες Ρώσων ζωγράφων κ.ά αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ρωσικής παράδοσης και κουλτούρας. Μαζί εκτίθεται ενδεικτικό αρχειακό υλικό, τεκμήρια της παλαιάς τους ζωής και της προσφυγιάς.
Τα αντικείμενα παραχώρησαν στο Μουσείο για τις ανάγκες της έκθεσης οι: Ζωή Βέμπερ, Νίκη Γκριτζώνα, Σούλα Εξάρχου, Ιωάννα Ζαρκαδούλα, Αγλαΐα Καραβάκα, Γιάννης Κυπαρισσούς, Παναγιώτα Λιούπη-Νασίκα, Μαρία Μανουσιάδη, Αριστέα Μπέσιου, Σοφία Παπαθεοδώρου, Καίτη Πουρνάρα, Νάντια Τσιάνα.
Oμιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: “Ζητήματα Ελληνικής και Ρωσικής Λαογραφίας στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους 2016 «Η Ελλάδα στη Ρωσία – Η Ρωσία στην Ελλάδα»”.
Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση με εικαστικά έργα του γιατρού και συλλέκτη Γιάννη Κυπαρισσού, ο οποίος εμπνέεται από τον ρωσικό πολιτισμό και παράδοση.
Εγκαίνια Έκθεσης: Κυριακή 4 Δεκεμβρίου – 11: 00 π.μ.
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Γ. Γουργιώτη – Πάροδος οδού Φαρσάλων)
Διάρκεια έκθεσης : 4/12 έως 28/12

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις