ΕΛΛΑΔΑ

Έκαναν “φτερά” 2,5 δισ. από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων

Σε 11,65 δισ. ευρώ ανήλθαν συνολικά οι οφειλές που εντάχθηκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις (πάγια ρύθμιση, 100 δόσεων, τελευταίας ευκαιρίας κλπ), σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Από τις αρχικά ρυθμισμένες οφειλές, το Δημόσιο μέχρι στιγμής έχει χάσει έσοδα ύψους 2,45 δισ. ευρώ λόγω οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους. Πολλοί οφειλέτες ενώ είχαν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση ή τις ρυθμίσεις που είχαν ενταχθεί, να βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και πλειστηριασμούς ακινήτων και το Δημόσιο να μην εισπράξει τα έσοδα που προσδοκούσε.

Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό για τους οφειλέτες, αφού όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμούν να μην χάσουν τα ευεργετήματα που προσφέρει, θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 15 ημερών οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθεί ή βεβαιώνεται στο όνομά τους από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και μετά (π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).

Αν προλάβουν να πληρώσουν ολόκληρη τη νέα οφειλή μέσα στο 15νθήμερο ή εάν προλάβουν να τη ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη, τότε γλιτώνουν από την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, τίθεται σε εφαρμογή ένα ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς, το οποίο προβλέπει ότι εάν ο οφειλέτης που έχει ενταχθεί στις «100 δόσεις» καθυστερήσει να εξοφλήσει (δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα) μια οποιαδήποτε νέα οφειλή του προς το Δημόσιο για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, τότε θα χάνει άμεσα τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Αν, δηλαδή, τη δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους 6 μήνες καθυστερήσει έστω και για μία μέρα να πληρώσει εμπρόθεσμα νέα οφειλή προς το Δημόσιο, θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης «100 δόσεων» για τις πιο παλιές οφειλές του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευάγ. Μπασιάκου:
– Το Δημόσιο εισέπραξε απ΄ όλες τις αρχικά ρυθμισμένες οφειλές 5,089 δισ, ενώ αναμένει να εισπράξει ακόμη 2,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.
– Το συνολικό ποσό οφειλών των ενεργών ρυθμίσεων ανέρχεται στα 6,6 δισ. ευρώ περίπου.
– Το σύνολο των φόρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιστροφής ή συμψηφισμού (εκτός των φορέων της γενικής κυβέρνησης) ανέρχεται σε 3.584 δισ. ευρώ.

ependisinews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις