ΕΛΛΑΔΑ

Οι αλλαγές στην φορολογία που φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι αλλαγές στην φορολογία που φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΜΝΗΜΟΝΙΟΑΛΛΑΓΕΣ 29/11/2016 – 15:55 Αξιολόγηση:5 1 2 3 4 5 (1Ψήφος) Share Like us Tweet Follow us Plus One Την επιβολή των νέων δημοσιονομικών μέτρων, που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου το οποίο συνέταξαν οι δανειστές όπως όλα δείχνουν αποδέχθηκε η κυβέρνηση στις… διαπραγματεύσεις φέρνοντας άμεσα σημαντικές αλλαγές στην φορολογία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με τους επικεφαλής των κλιμακίων των “θεσμών” να προχωρήσει σε αλλαγές στην φορολογία με κατάργηση φοροαπαλλαγών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ναυτικούς καθώς και να προχωρήσει σε αλλαγές σε επιμέρους φορολογικά ζητήματα. Οι φοροαπαλλαγές που θα υποστούν μαχαίρι και οι αλλαγές στη φορολογία είναι οι εξής:

  • Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία αφορά 2.935.737 φορολογούμενους και προκαλεί δαπάνη 67,95 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών και νοσοκομειακών δαπανών από το φόρο εισοδήματος, η οποία προκαλεί… απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 120,64 εκατ. ευρώ.

-Κατάργηση του ειδικούς καθεστώτος αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών με συντελεστές 10%-15%, από το όποιο ευνοούνται συνολικά 27.318 φορολογούμενοι και το οποίο «κοστίζει» στον κρατικό προϋπολογισμό 91,21 εκατ. ευρώ. – Υλοποίηση του περιουσιολογίου, το οποίο θα είναι «συντονισμένο» με το Μητρώο Καταθετών που ήδη λειτουργεί.

  • Αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ.

  • Επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

  • Αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

  • Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών. – Απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον ΦΠΑ.

  • Ευθυγράμμιση, έως τον Ιούνιο του 2017, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.

  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018 Ουσιαστικά με την αποδοχή της κατάργησης των παραπάνω φοροαπαλλαγών η κυβέρνηση θα φορτώσει πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενους με 280 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους εισοδήματος!

dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις