ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν και τα πανεπιστήμια για σπουδές στους πρόσφυγες

«Διεθνές Διαβατήριο φοιτητή» είναι ο κωδικός για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας το οποίο θα βάλει τους πρόσφυγες μέσα στα Πανεπιστήμια , προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Μετά το πρόγραμμα  ένταξης των μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση που φαίνεται οτι προχωράει και θα οδηγήσει στην ένταξη περισσότερων μαθητών στα δημοτικά και στα γυμνάσια, το υπουργείο Παιδείας θα οργανώσει τη συνέχεια αυτού του προγράμματος με τη θεσμοθέτηση κριτηρίων πιστοποίησης για την ένταξη προσφύγων στα Πανεπιστήμια.

Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ειδική επιτροπή με μέλη από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Παιδείας να καταρτίσουν λίστα κριτηρίων εισαγωγής των προσφύγων στα Πανεπιστήμια διεθνώς.

Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της αναπληρώτριας υπουργού  Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου,   ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης όρισε την Ελλάδα επικεφαλής διεθνούς επιτροπής, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα κριτήρια πιστοποίησης των προσφύγων. Στόχος της διεθνούς αντιπροσωπείας που θα έρθει στην Αθήνα είναι η θέσπιση αναλυτικών και συγκεκριμένων κριτηρίων αναγνώρισης σπουδών που ήδη  έχουν κάνει στις χώρες από τις οποίες έρχονται, οι πρόσφυγες. Σε ότι αφορά στα κριτήρια , σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ βασικός στόχος της επιτροπής είναι και να  αποσαφηνιστεί  και ο τρόπος που θα εισαχθούν φοιτητές πρόσφυγες στα Ευρωπαϊκά και κατ’ επέκταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Όπως είπε στο Πρώτο Θέμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής ο οποίος έχει αναλάβει το θέμα  της ένταξης στην εκπαίδευση  των προσφύγων, το  ζήτημα είναι η πιστοποίηση των στοιχείων των προσφύγων καθώς πολλοί είναι χωρίς χαρτιά και αποδείξεις οτι είναι φοιτητές .

Σε ότι αφορά στο θέμα της γλώσσας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Θάνος Δημόπουλος επεσήμανε ότι  αρχικά πρέπει να λυθεί το εμπόδιο που βάζει η γλώσσα , οπότε τα μαθήματα θα οργανωθούν στην αγγλική γλώσσα.

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήδη   πτυχίο πήραν πρόσφυγες και μετανάστες, φοιτητές.  Οι πρώτοι 153 πρόσφυγες και μετανάστες φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις εξ αποστάσεως σπουδές τους στη χρήση της ελληνικής γλώσσας  κρατούν στα χέρια τους ένα Πιστοποιητικό Παρακολούθησης μαθημάτων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά  το πρώτο πρόγραμμα διδασκαλίας βασικών ελληνικών σε αλλοδαπούς που οργάνωσαν καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Περίπου οι μισοί φοιτητές που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ήδη σπουδαστές στη χώρα τους, πριν αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν. Για την ακρίβεια, αυτό δήλωσαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι και έγινε δεκτό καλή τη πίστει, καθώς δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά σπουδών.   διδάσκοντες.   Οι πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετέχουν προέρχονται κυρίως από Συρία (10%), Αφγανιστάν (8%), Πακιστάν (5%), Αίγυπτο (5%), Νιγηρία (5%), Σουδάν (4%), Κένυα (4%), Μπανγκλαντές (4%), Σιέρα Λεόνε (3%), Παλαιστίνη (3%), Μαρόκο (3%), Ιράν (3%), Κίνα (3%), Υεμένη (3%), Ιράκ (3%), Φιλιππίνες (3%), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (2%) . Η δε ηλικιακή τους κατανομή έχει ως ακολούθως: 16-25 ετών (18,3%), 26-35 ετών (41,2%), 36-45 ετών (26,8%), 46-55 ετών (9,2%) και 56 + ετών (4,6%).

Το θέμα  της ένταξης των προσφύγων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συζητήθηκε   στο πλαίσιο της  Συνόδου των  πρυτάνεων που διεξήχθη χθες στη Θεσσαλονίκη ενώ  την ένταξη των προσφύγων στα πανεπιστήμια για να παρακολουθούν «τυπικά προγράμματα άλλα και άτυπα ή ακόμα και εξ αποστάσεως μαθήματα»  έχει ήδη  αποφασίσει  έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι  στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της  Συνόδου της Μυτιλήνης   οι πρυτάνεις «εστίασαν στις δυνατότητες περαιτέρω δραστηριοποίησης των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την ενίσχυση των προσφύγων».
Η ανακοίνωση είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης:«Καταγράφηκε η επί πολλούς μήνες και σε εξέλιξη ευρισκόμενη παρέμβαση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας για συμμετοχή και προσφορά με εθελοντικές δράσεις εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενεργοποιώντας το σύνολο του προσωπικού και τους φοιτητές των Ιδρυμάτων. Κοινή προσέγγιση αποτελεί το γεγονός ότι, πέρα από την ανάγκη κάλυψης πρωταρχικών αναγκών ασφαλούς διαμονής και διαβίωσης των προσφύγων, κεντρική είναι η ανάγκη για εκπαίδευση, κατάρτιση και εν γένει υποστήριξη, με σεβασμό και αποδοχή της πολιτισμικής ετερότητας.

Αποφασίστηκε η συστηματική ενεργοποίηση, από κοινού, των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία και με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να γίνει δυνατή η δημιουργία προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού, η παροχή προγραμμάτων γλωσσικής προετοιμασίας και δράσεις ανάλογου χαρακτήρα».

Εξάλλου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει έτοιμο  σχέδιο που  περιλαμβάνει την κατ’ εξαίρεση εγγραφή φοιτητών προσφύγων από τη Συρία ή αλλού εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και πέραν του ποσοστού που προβλέπεται στη νομοθεσία για την εισαγωγή των αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών και φοιτητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, με απλούστευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών.

Με αφορμή τους πρόσφυγες από τη Συρία που υπάρχουν στη Μυτιλήνη, έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  οι πρυτανικές αρχές   μελέτησαν το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν φοιτητές και στα έξι νησιά, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το μοντέλο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις