ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμολόγοι: “Δεν ξέρουμε ακόμα αν η σεισμική δραστηριότητα είναι σε ύφεση”

Δεν είναι βέβαιο προς το παρόν αν η σεισμική δραστηριότητα στην Ήπειρο βρίσκεται σε ύφεση, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,5 ρίχτερ και τους ισχυρούς μετασεισμούς στα Ιωάννινα, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τον ισχυρό σεισμό στα Ιωάννινα και πρότεινε στους κατοίκους να μην βρίσκονται στα σπίτια τους αν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.

«Από χθες, συνεχίστηκε η δραστηριότητα. Όλο το βράδυ παρατηρούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου. Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή τω Ιωαννίνων και θεώρησα σκόπιμο να φύγω από τη Θεσσαλονίκη και να πάω στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση για το τι ακριβώς θα προκύψει. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία. Ο κόσμος θα πρέπει να μείνει μακριά από τις κατοικίες του εφ’ όσων αυτές δεν πληρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις».

Ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Χρήστος Ευαγγελίδης, μιλώντας για τον ισχυρό σεισμό τόνισε ότι “Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα. Βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση”.

“Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο”, πρόσθεσε.

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις