“O Υπουργός Υγείας να πάρει τώρα θέση στις “βαριές” καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΚΑΒ”

Δημοσιεύθηκε στις: 16 Οκτωβρίου 2016, 18:55

Να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΚΑΒ… που κάνουν λόγο για ρουσφετολογικές και χωρίς κανένα κριτήριο μετακινήσεις υπαλλήλων στην εκλογική περιφέρεια του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη… “θυσιάζοντας” τη δημόσια υγεία με το “λουκέτο σε 20 τομείς του ΕΚΑΒ λόγω βλάβης οχημάτων, ζητούν με αναφορά τους προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, Μάριος Γεωργιάδης και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

“Είναι απαράδεκτο 70 ασθενοφόρα μόνο στην Αττική -σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ- να σκουριάζουν ακινητοποιημένα λόγω μη επισκευάσιμων βλαβών και η υγεία του κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να στηρίζεται στο φιλότιμο του γείτονα για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο” επισημαίνουν οι τρείς βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων που επισυνάπτουν στον Υπουργό το δελτίο τύπου με τις “βαριές” καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΚΆΒ ζητώντας απαντήσεις και ενέργειες που θα έχουν ως σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των Ελλήνων.

Η αναφορά των τριών βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: ΕΚΑΒ- Τεράστιο πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού στην Αττική και στην Περιφέρεια – σχεδόν όλη η Ελληνική Επικράτεια ακάλυπτη από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Παρακαλούμε για την επαλήθευση ή τη διάψευσή σας, το σχετικό σχολιασμό και τις ενέργειές σας περί του εν θέματι αναφερομένου δημοσιεύματος – Δελτίου Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας -ΕΚΑΒ, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα, προκειμένου για την πληροφόρησή σας, από το διαδικτυακό ιστότοπο του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας -ΕΚΑΒ (http://www.somatioekab166.gr/includes/events/selectednews.php?artID=268&menu=1%3E).

Το δελτίο τύπου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Επίλυση προβλημάτων ή τακτοποίηση ημετέρων ;

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ και κατ΄επέκταση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά και τεράστια προβλήματα του Οργανισμού που έχουν άμεση επίπτωση στην επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ, όπου στην Αττική υπάρχουν 70 ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω σοβαρών χρόνιων αλλά και μη επισκευάσιμων βλαβών ασχολούνται με πρωτοφανείς καινοτομίες (στελέχωση ασθενοφόρων όπου υπάρχουν ελλείψεις, με οδηγούς ΟΤΑ & Πυροσβέστες ή ένα διασώστη, πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα). Πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου παραμένουν χωρίς ασθενοφόρο λόγω των 20 τομέων που είναι κλειστοί επειδή το ασθενοφόρο που τους κάλυπτε έχει ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης και οι συνάδελφοι περιφέρονται καθημερινά σε όλη την Αττική για να βρουν ασθενοφόρο να εργαστούν. Ο αριθμός αυτός μπορεί και να αυξηθεί εξαιτίας των καθημερινών βλαβών λόγω της παλαιότητας των ασθενοφόρων, της έλλειψης ανταλλακτικών αλλά και της έλλειψης ελαστικών.

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί σε τομείς της Περιφέρειας η αντικατάσταση των ελαστικών κάποιες φορές να παρέχεται ως δωρεά από ιδιώτες.

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια. Μεγάλες γεωγραφικές περιοχές παραμένουν ακάλυπτες από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (ορεινή Αρκαδία, Άστρος Κυνουρίας, επαρχία Ερμιονίδος Ν.Αργολίδας, Μεσσηνιακή Μάνη, Μήλος) αλλά και περιοχές όπου υπάρχει τομέας που υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης προσωπικού (Κάρυστος, Ιστιαία, Θήβα, Τήνος, Πάρος, Ίος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Άνδρος, , Κάλυμνος, Κως, Κύθηρα, Μολάοι Λακωνίας, Πύλος Μεσσηνίας ).Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών συνεχώς αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης σε διασώστες στις περιοχές που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους που ανήκουν σε αυτό, όπως όλες οι παραπάνω που αναφέρθηκαν αλλά και το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού Πανελλαδικά, που με την αδυναμία της Διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας να βρουν τρόπους να το επιλύσουν ουσιαστικά έχουν ως πρώτο μέλημα την ρουσφετολογική αποκατάσταση των πάσης φύσεως αιτημάτων για μετακινήσεις -μεταθέσεις υπαλλήλων χωρίς κανένα κριτήριο.

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί να γίνονται μετακινήσεις υπαλλήλων από το ΕΚΑΒ Αθηνών με αποφάσεις του προέδρου Δ.Σ. του ΕΚΑΒ παρακάμπτοντας τόσο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο όσο και την σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, προκαλώντας το αίσθημα δικαίου στους εργαζόμενους. Μερικές από τις μετακινήσεις αυτές είναι στοχευμένες, καθώς γίνονται προς την εκλογική Περιφέρεια του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και υπεύθυνου για το ΕΚΑΒ κου Π. Πολάκη. Στο ΕΚΑΒ υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις εργαζομένων για μετάθεση οι οποίες δεν ικανοποιούνται εδώ και χρόνια και έχουν δημιουργήσει πέρα από προσωπικά προβλήματα σε εργαζομένους μια οξυμένη ατμόσφαιρα στην υπηρεσία, ειδικά όταν δεν τηρείται καμία προβλεπόμενη διαδικασία. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι δεν ανέχονται άλλο τέτοιες συμπεριφορές. Το ρουσφέτι καλά κρατεί!

Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κο Αν. Ξανθό ώστε να βρεθεί λύση για τα σοβαρά προβλήματα του ΕΚΑΒ και κυρίως το θέμα των ασθενοφόρων και της έλλειψης προσωπικού αλλά και να παρέμβει στην διοίκηση του ΕΚΑΒ για να ακυρώσει τις παράνομες και ρουσφετολογικές αυτές μετακινήσεις. Να ισχύσει το Προσχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί και στο Υπουργείο Υγείας για την μοριοδότηση των μεταθέσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις γιατί η κατάσταση στο ΕΚΑΒ είναι δραματική.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ